Het Oude Stadhuis
Het Oude Stadhuis Ali van Vemde
OPEN BRIEF

Bezwaren tegen zienswijze verbouwing Stadhuis aan de Markt

28 september 2020 om 18:00 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Met onderstaande open brief richt Schil met Pit (SmP) zich tot de Wijkse fractievoorzitters. ,,De voorgenomen verbouwing en uitbreiding van het stadhuis verkeert in het finale stadium. SmP zet voor u nog één keer de rampzalige plannen op een rij. Het is nu of nooit. Tot 20 oktober kan commentaar worden gegeven op de zienswijze.

Het primaire bezwaar van SmP tegen de verbouwing van het oude stadhuis – behorend tot de top drie van de rijksmonumenten van onze stad – is de grove verminking van het gebouw. Het argument van de wethouder dat er inkomsten moeten worden gegenereerd voor de instandhouding, onderschrijven wij voor de volle honderd procent. Om die reden hebben wij voorstellen ingediend die aan de wensen van de wethouder voldoen, en hebben wij een professionele partner aangedragen die het oude stadhuis exploiteert met instandhouding van de monumentale kwaliteiten en het behoud van de raadzaal voor ceremoniële activiteiten zoals trouwerijen en ontvangsten van de gemeente. 

ONDERBOUWING De wethouder heeft deze kansrijke optie glashard afgewezen. SmP is geen tegenstander van het museum, maar begrijpt niet waarom de wethouder accepteert dat de ingediende plannen een gedegen onderbouwing missen en een exploitatieplan voor de komende jaren, voor zover wij hebben kunnen nagaan, ontbreekt. Als het dan toch zo noodzakelijk is het museum daar te vestigen, gebruik dan het hele stadhuis voor het museum met trap en lift inpandig en de VVV eventueel elders.

Ook is het de vraag of een investering van dien aard verantwoord is nu bekend is dat de gemeente zo goed als 1 miljoen euro op de huidige begroting tekort komt. (’t Groentje 1 juli 2020 Hans Marchal). Een overschrijding past al helemaal niet binnen de financiële verantwoording. Bekend is dat er minder ruimte voor het museum ter beschikking komt. De begroting is echter niet naar beneden bijgesteld. Dus minder voor dezelfde investering?

De gemeente is als enige substantiële subsidieverstrekker ons inziens alleszins gerechtvaardigd op een transparante wijze openheid van zaken te eisen. Dat de wethouder dit nalaat is onbegrijpelijk, maar de raad heeft dit voor zover ons bekend geaccepteerd. Dat het museumbestuur zich meent te kunnen veroorloven dat herhuisvesting in het stadhuis de enige acceptabele optie is, vindt SmP een gotspe.

& E GASTHUIS SmP heeft zich actief opgesteld om een alternatief onderkomen te vinden voor het museum. Toen de kans zich voordeed om hiervoor het 14 eeuwse voormalige E & E Gasthuis aan de Oeverstraat te herbestemmen – met het museum als onderdeel – hebben wij partijen gevonden om dit te realiseren. Van deze actie hebben wij wethouder Kosterman van meet af aan de op de hoogte gebracht. Wederom nul op het rekest. Ook hier hebben partijen derhalve afgehaakt en is het de vraag of er een tweede kans komt.

BEZWAREN De direct betrokkenen bij de uitbreiding en verbouwing hebben aangegeven bezwaar aan te gaan tekenen nu de mogelijkheid hiertoe is gepubliceerd. De wethouder verspreidt publiekelijk de misleidende informatie dat er constructief overleg is met kerk en eigenaar van de Engel en dat de gemeente kans ziet hun bezwaren weg te nemen. SmP heeft inmiddels contact gelegd met de Bond Heemschut commissie Utrecht, die heeft aangegeven officieel bezwaar te maken.

Kortom de wethouder lijkt onwrikbaar, maar het is in ons democratisch bestel nog altijd de gemeenteraad die het laatste woord heeft. Blijft het bij gesputter, of wordt de instandhouding van Rijks- en gemeentelijke monumenten serieus genomen?”

Paul Heijmans (www.schilmetpit.nl)

Wijks Nieuws vroeg wethouder Wil Kosterman om een reactie. 

,,Het plan van het burgerinitiatief is vorig jaar aan ons gepresenteerd. In 2017 is de gemeenteraad echter akkoord gegaan met de plannen voor de verbouwing en vestiging van het museum in het Oude Stadhuis. Die voer ik nu uit. Het plan van Schil met Pit is geen verkeerd plan, maar het huidige plan is ook goed en uitvoerbaar. Om nu de huidige plannen van de baan te gooien, zou bestuurlijk onbehoorlijk zijn. We zijn hier al vanaf 2012 mee bezig.” 

Het zou ook financiële problemen opleveren, aldus Kosterman. ,,Het museum heeft ook fondsen gezocht voor de realisatie van deze plannen. Als we nu zouden wijzigen van plan, maken we onszelf onbetrouwbaar en trekt het fonds ook de toezeggingen terug. Pas als zou blijken dat het huidige plan niet door kan gaan, gaan we naar alternatieven kijken.” 

Het plan van Schil met Pit spreekt van het museum in het voormalige E&E gasthuis aan de Oeverstraat. Daarover zegt Kosterman: ,,Het voordeel aan het museum op de Markt is dat het centraal is. En we verstreken de Markt, we willen meer reuring op rustige dagen. De Oeverstraat is nauwelijks een verbetering ten opzichte van de vorige locatie. Ook de samenwerking met de VVV in het Oude Stadhuis is belangrijk en kan meer bezoekers opleveren.”

Vorige week publiceerde Wijks Nieuws Premium een artikel over vragen die raadsleden stelden over dit onderwerp.

advertentie
advertentie