Serge Segboer
Serge Segboer Ankie Meutgeert
column

Wanneer mogen we weer?

23 september 2020 om 07:28 Opinie Raadspraat

Bent u het ook zo zat? U weet vast wel waar ik het over heb, het duurt al een hele tijd nu en het gaat nog wel even duren. We hebben een hoop leed te verwerken dit jaar, en onze wereld ziet er fors anders uit nu. Onzekerheid, angst, lijden, boosheid, we hebben het allemaal gezien of meegemaakt. In alle hectiek zijn we mee-gesprongen op de kar die de overheid voor ons heeft voorgereden: de lock-down wagon. Onder het motto wij weten wat goed voor u is, heeft de overheid ons draconische maatregelen opgelegd.

En nu zijn we maanden verder en kunnen we beter zien wat het ons heeft gebracht, en wat het ons heeft gekost. En we kunnen zien wat het ons nog kan gaan kosten. De vraag is nu, wat is vanaf hier wijsheid? Met alle goede dingen die gebeurd zijn, zijn er ook veel vraagtekens. Hoe houden we balans tussen gezondheid, economie en samenleving? Mensen die afwijken van de officiële lijn zijn categorisch verketterd afgelopen maanden, geheel in de traditie van een flinke crisis. Maar die crisis staat er nu heel anders voor, en toch blijft de overheid dezelfde reflexen vertonen. Wat kunnen we hieraan doen?

Wij als inwoners kunnen de eerste stap zetten. En dat is: onszelf 360 graden informeren en niet alles klakkeloos als zoete koek slikken. Bijvoorbeeld door eens te zien wat andersdenkenden te zeggen hebben, zoals deze 300 Belgische artsen: https://docs4opendebate.be/open-brief/

Het gaat over vragen als: zijn we het doel niet uit het oog verloren (onze algehele gezondheid), is het middel niet erger dan de kwaal, is er een medische grond voor het gevoerde beleid, hoe zit het met onze grondrechten?

Of u nu bang bent of boos, het is het lezen waard. Ik daag u uit om het tot u te nemen, en uw hersenen aan het denken te zetten. Mijn diepe wens is dat u het vuur mag aansteken voor het debat dat we nodig hebben in onze democratie. Het debat dat we node gemist hebben afgelopen tijd. Het debat dat richting moet geven aan onze bestuurders, en niet dat onze bestuurders nu (eenweg-) richting geven aan ons.

Serge Segboer, raadslid VVD 

advertentie
advertentie