links Lodewijk Bergsma en rechts Kees Dikker
links Lodewijk Bergsma en rechts Kees Dikker wes janssen

Repair Café start in Wijk

23 september 2020 om 10:34 Activiteiten

WIJK BIJ DUURSTEDE ,, Lodewijk kwam eigenlijk op het idee om een Repair Café in Wijk te beginnen,” begint Kees Dikker. Lodewijk Bergsma zag zo’n plek om allerlei huishoudelijke apparatuur en fietsen te repareren in Langbroek en dacht: ,,waarom niet in Wijk bij Duurstede” ? Samen met Kees is Lodewijk op zoek gegaan naar een geschikte locatie en kwamen uit bij De Wijkse Inloop die in de oude bibliotheek is gehuisvest. De landelijke Stichting Repair Café leverde het format en met de vrijwilligers Ans, Wessel, Robert, Gerrit en Guus gaat het Repair Café op zaterdag 26 september om 10 uur van start. Elke 4e zaterdag van 10 - 12 uur kan men er terecht.

FORMULE,,We hebben wel zoom-contact gehad met het Café in Houten, waar soms wel 80 bezoekers op een avond komen, om de gang van zaken daar te bespreken” aldus Lodewijk. In het Repair Café worden kleine reparaties samen met de eigenaar verricht om zo kennis over te brengen en te voorkomen dat de spullen zomaar worden weggegooid. Het is niet de bedoeling om de apparaten achter te laten voor reparatie. Bij grotere problemen wordt een diagnose gesteld en doorverwezen naar professionele bedrijven om de middenstand niet voor de voeten te lopen. Na een succesvolle reparatie kan er een vrijwillige bijdrage worden gedeponeerd bedoeld voor koffie en een jaarlijks etentje voor de vrijwilligers waar goed voor moet worden gezorgd. In de groep vrijwilligers zit een tandtechnicus, een IT-er en onderwijzers in techniek zodat men niet voor een gat gevangen is. 

LOCATIE ,,We zijn erg blij met de gastvrijheid van De Wijkse Inloop, met Chris de Keijzer als gastheer,” vertelt Kees. Chris: ,,De oude bibliotheek blijkt uitermate geschikt als verzamelgebouw met verschillende sociale functies.” ,,Met de Wijkse Dienst, De Voedselbank, De Weggeefwinkel en nu dan ook het Repair Café vinden hier rond 70 vrijwilligers onderdak.” ,,Er is veel contact met de gemeente en de Stichting Binding om te waarborgen dat de mens hier centraal staat.” ,,Door de Coronacrisis verwacht ik dat meer mensen hun baan gaan verliezen en dat we meer naar elkaar moeten omzien”, meent Kees. Gastvrouw Ans zorgt leidt alles corona-proof in goede banen en na het invullen van een formulier volgen de bezoekers de route die Lodewijk en Kees gaan uitzetten. Dat is wel nodig omdat er soms bij de Weggeefwinkel al voor de openingstijd rijen voor de deur staan. 

CONSUMENT Niet alleen producenten zijn verantwoordelijk voor de levensduur van een apparaat. Ook voor de consument ligt er een taak. Ze kunnen zich afvragen of het product te demonteren is en te repareren. De gebruiksaanwijzing en het onderhoud verdient meer aandacht en niet pas als het mankementen begint te vertonen. Verder zouden de technische  vaardigheden weer onderdeel van lesprogramma’s op school moeten worden. Sinds producten goedkoper werden daalde ook de waarde die consumenten gevoelsmatig toekennen aan hun eigendom en daarmee de wens om er zuiniger mee om te springen. Dat is jammer omdat soms met een kleine reparatie een apparaat weer kan worden hersteld en weer jaren mee kan gaan.

DOELSTELLINGEN Het voorkomen van verspilling is natuurlijk doelstelling nummer een, maar ook het sociale aspect en de mogelijkheden voor de smalle beurs zijn belangrijk. Het Repair Café brengt de mogelijkheid van reparatie binnen handbereik voor steeds meer mensen. Het laat zien dat repareren in de meeste gevallen wel meevalt en bovendien heel leuk en inspirerend kan zijn als je het samen met iemand doet. Als er iets kapot gaat sta je er als consument meestal helemaal alleen voor. Garantietermijn is overschreden, de producent is inmiddels failliet of er is specifiek gereedschap nodig dat je niet voorhanden hebt. Meestal is het enige oplossing dan maar weggooien. Deze manier van omgang met de spullen heeft grote gevolgen voor de grondstoffen in de wereld. Het is niet vol te houden dat het normaal is om kapotte spullen te vervangen zonder zelfs maar te proberen ze te repareren.

advertentie
advertentie