Dirk Fock genoot landelijke bekendheid
Dirk Fock genoot landelijke bekendheid Ali van Vemde

Ga je mee een straatje om? In De Engk vinden we veel bekende namen

29 september 2020 om 15:35 Historie

WIJK BIJ DUURSTEDE Volgens de richtlijnen van de gemeente moeten straatnamen duidelijk en herkenbaar zijn. Zoveel mogelijk wordt er gestreefd naar samenhang voor straten die bij elkaar in de buurt liggen. Per wijk is gekozen voor een overkoepelend thema. Soms is er geen uitleg nodig, zoals bijvoorbeeld bij fruitnamen. Deze omgeving staat nu eenmaal bekend om de fruitteelt. Vaak zijn het namen die een bepaalde periode in de geschiedenis aanduiden. Of namen van mensen die van betekenis zijn geweest voor onze stad.

Na De Geer en De Heul een andere interessante wijk op het gebied van straatnamen, De Engk. Hier vinden we veel namen waarvan niet iedereen direct weet wie ze zijn en wat hun betekenis is voor Wijk bij Duurstede. Vanaf de Steenstraat zien we een aantal zijstraten. Dat begint al bij de Crookewitstaat. J.F. Crookewit schreef het boek ‘Patriotten te Wijk bij Duurstede in de jaren 1783/1787. Een originele tekening van zijn hand van de donjon van Kasteel Duurstede is in het bezit van de Rijksdienst voor de Monumenten Zorg.

De volgende zijstraat is de Jacob van Ruisdaelstraat. Deze beroemde schilder (geboren in 1628 of 1929) is bekend van zijn zeegezichten en landschappen. Maar waar wij hem natuurlijk van kennen is zijn schilderij ‘De molen van Wijk bij Duurstede’, in Wijk bekend als de molen van Ruisdael, dat hij schilderde rond 1670. De molenvoet van deze molen is nog steeds te zien. De Willem van Abcoudestraat is de volgende zijstraat. Willem van Abcoude was een edelman uit het Stcht en heer van Wijk bij Duurstede, Gaasbeek, Putten en Strijen. Hij heeft veel betekend voor Wijk. Er is zelfs een stichting naar hem vernoemd, de Willem van Abcoudestichting. Na de dood van hun vader verdeelden Willem en zijn oudere broer Zweder de erflanden. Na het overlijden van Zweder in 1400 werd hij voogd over zijn zoon Jacob van Gaasbeek (ook hij heeft een straatnaam). Waar Willem van Abcoude vooral om bekend is geworden is dat hij in 1398 het dominicanessenklooster Maria Magdalena in Wijk bij Duurstede heeft gesticht, het eerste dominicanessenklooster in de Noordelijke Nederlanden. Bij zijn dood stierf ook zijn geslacht uit. Zijn zoon was overleden en zijn dochter Johanna was toegetreden tot het klooster en had geen erfrechten meer. Haar man,Jan van Brederode (Van Brederodestraat) probeerde nog samen met Johanna de erfenis te claimen, maar deze ging uiteindelijk naar Jacob van Gaasbeek.

Na de Baron van Lyndenstraat volgt de Gossaertstraat. Jan Gossaert (1478-1532) was kunstschilder en speelde een belangrijke rol in de introductie van de Italiaanse renaissance in de Nederlanden. Toen zijn beschermheer in 1517 bisschop van Utrecht werd, volgde Gossaert hem naar zijn residentie, Kasteel Duurstede. Deze ronde eindigt bij de Dirk Fockstraat. Dirk Fock, die in 1858 in Wijk bij Duurstede werd geboren, was minister van Koloniën, gouverneur van Suriname. Dirk Fock staat bekend als een vooraanstaand liberaal staatsman, advocaat en provinciebestuurder.

door Ali van Vemde

advertentie
advertentie