Kadaver van een kauw
Kadaver van een kauw Martine Steen

Kadavers in de wind.

29 augustus 2020 om 15:32 Natuur en milieu Deel je nieuws

Soms heb ik een wat misplaatst maar tevreden gevoel van geluk en veiligheid. Wat doen we het leuk. We zorgen voor elkaar, voeden onze kinderen op met een mooie moraal, zijn tolerant maar betrokken. Kortom: goed bezig! 

Dit jaar doet natuurlijk zijn best om te laten zien dat we NIET altijd goed bezig zijn. De pandemie, bosbranden, machtswellust, uitstervende soorten, racisme. Maar: het is ver weg. Gelukkig maar. Ik kan me nog steeds veilig terugtrekken.  

Tijdens een wandeling door onze prachtige omgeving liep ik langs de boomgaarden. Bij een perenboomgaard in de verte zag ik hoge stokken staan. Er bungelde iets.

Het waren de kadavers van kauwen. Opgehangen aan een poot werden ze door de wind heen en weer geblazen als lijken aan een strop. Zeven zag ik er, aan mijn kant van de weg.

Hoe kan dat!? Mag dat? vroeg ik me af. Dierenleed veroorzaken is toch enorm verboden? Maar wat onderzoek leerde dat dit inderdaad "mag". Stel je voor. Hier is dus iemand die minimaal 7 maar vermoedelijk veel meer kauwen doodschiet, ze onbewogen bij elkaar raapt, een touw om hun poot bindt en ze vervolgens kwaadaardig ophijst als afschrikwekkend  teken voor soortgenoten.

Misschien staat er een kind bij te kijken. “Wat doe je pappa? Is dat niet zielig?" De boer of boerin mompelt iets over “Ben je gek! Die beesten vreten onze peren op, dat wil je toch niet” En het kind spoelt zn compassie weg met verontwaardiging over zoveel slechtheid.

Mensen lopen er langs. Ze zien de vogels, griezelen een beetje. Jakkes. Maar de boer moet zn oogst beschermen. En: er zijn er genoeg hoor, kauwen. 

Zolang we dit soort wreedheid goedvinden cultiveren we een arrogante en bijzonder achterhaalde superioriteitsgedachte. Een groot gebrek aan respect voor wat er leeft. Want: “Er zijn er genoeg hoor: bijen, vossen, vissen, ijsberen, gorilla’s, bomen, bossen, wouden, schoon water, frisse lucht, mensen....”. 

Wanneer gaan we snappen dat we de omslag naar herstel van onze lijdende aarde alleen kunnen maken als we allemaal meedoen. Op macro- maar JUIST ook op micronivo?

Dat slechte dingen blijven bestaan komt omdat goede mensen er niets aan doen. 
Dit is niet goed. 
Zelfs al zou het helpen tegen de vraat van peren of andere oogst (en ik begrijp uit wat onderzoek dat dat niet is aangetoond) is het niet goed! Als oplossing niet, in ons streven naar het behoud van de aarde niet, als voorbeeld niet en om te gedogen niet.

Laten we wakker worden! 

 

 

 

 

Kadaver van een kauw
Kadaver van een kauw
advertentie
advertentie