Choral evensong in de Grote Kerk
Choral evensong in de Grote Kerk SCGK

Coral Evensong met 'Capella Dorestad'

24 augustus 2020 om 09:47 Muziek

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is even stil geweest. De eerste zondag van augustus was er – zoals vrijwel elk jaar – geen zondagmiddagconcert in de Grote Kerk. Maar zondag 6 september, 16.00 uur, is er weer een Choral Evensong. En niet zomaar één. Stichting Concerten Grote Kerk (SCGK) droomde al een tijd van een ‘eigen koor’. Een fris, ambitieus koor van hoog artistiek niveau dat (vallend onder de SCGK) ‘verbonden’ is aan het monumentale gebouw De Grote Kerk van Wijk bij Duurstede.

SCGK is – flink in de war geschopt door het Coronavirus – pas net weer opnieuw begonnen met het vormgeven van de plannen. Maar met de eerst aangemelde zangers durft ze het nu al aan! Capella Dorestad staat onder leiding van Rienk Bakker die er de komende jaren zijn schouders onder gaat zetten.

U kunt er weer (fysiek) bijzijn. Vanaf 1 juli zijn de Coronamaatregelen zo versoepeld dat er tot een maximum van 100 personen weer bezoekers in de kerk aanwezig mogen zijn. Er is een zorgvuldig opgesteld stoelenplan; u dient bij binnenkomst uw handen te desinfecteren en u wordt door een begeleider naar een beschikbare plek geleid (rekening houdend met of u samen met anderen eenzelfde huishouden vormt). Ook bij vertrek volgt u de aanwijzingen van de coördinatoren. Ga niet zelf rondlopen. Laten we zo met elkaar de 1,5-meterregel in acht houden. Meer dan 100 bezoekers mogen niet in de kerk aanwezig zijn. Er is geen registratie vooraf. De volgorde van binnenkomst is deze keer leidend. Het ziet ernaar uit dat u als bezoeker nog niet mee kan zingen met de Hymns. Mocht dat op 6 september toch anders kunnen zijn, dan wordt uw aanwezigheid ter plekke geregistreerd en zal er achterin de kerk een aparte zone zijn voor mensen die niet willen zingen.

Maar ook SCGK TV op 6 september, als u niet naar de Grote Kerk kunt komen en de Choral Evensong toch mee wilt beleven. Opnieuw wordt de Evensong integraal aangeboden via een live stream. Kijk op de website van SCGK voor alle informatie en het downloaden van het programmaboekje. Deze zal één dezer dagen beschikbaar komen.

Zoals gezegd, Capella Dorestad neemt de gezongen delen voor haar rekening. Pim Schipper bespeelt het Harrison & Harrison-orgel en Henk Kroese is de liturg. Wat is er zoal te horen: als Introïtus zal Loquebar de testimoniis van Heinrich Isaac klinken. Als Chant, hoort u Psalm 119 van John Stainer. Daartussen hoort u Preces and Responses van Philip Wilby. Verder zullen onder andere het imposante Magnificat en het Nunc Dimittis in A van Herbert Sumsion te horen zijn. Als Anthem klinkt O for a closer walk van Charles Villiers Stanford.

Volgt u de SCGK-website voor het (op de homepage) downloaden van een programmaboekje, deze zal één dezer dagen beschikbaar komen.

advertentie
advertentie