EWEC
EWEC André van Zwieten

EWEC: E-biken = het nieuwe fietsen

4 augustus 2020 om 15:48 Column

Laatst reed ik met mijn man op de fiets van Cothen naar Wijk bij Duurstede om boeken te ruilen. De auto lieten we staan, want het weer was prachtig en de beweging hebben we hard nodig nu het kantoor zich aan huis bevindt en de afstand van bed tot bureau slechts enkele meters beslaat. Nog maar nauwelijks op het smalle fietspad onder de ruim vijftig jaar oude essen ontdekten we dat we niet de enigen waren die op dat idee waren gekomen. Massa’s fietsers kwamen ons tegemoet uit de richting van Wijk bij Duurstede. Waarschijnlijk omdat het tegen lunchtijd liep en de meeste Cothenaren thuis wilden lunchen. We groetten alle bekenden, al was ik me ervan bewust dat je elkaar op dat fietspad rakelings passeert en bij mondelinge begroetingen het risico van besmetting met ‘het virus’, of welk ander virus dan ook, veel groter is dan wanneer je je lippen stijf op elkaar houdt. Maar als je niet groet, wordt dat misschien opgevat als onvriendelijk.

Behalve de massa’s tegenliggers, haalden veel fietsers ons met het grootste gemak in. Dat was niet goed voor mijn gevoel van eigenwaarde, want al die fluitend langs vliegende figuren gingen tussen mijn oren zitten. Opeens zei mijn man: “Is het jou ook opgevallen dat we alleen maar e-bikes hebben gezien?” Ineens realiseerde ik me dat dit inderdaad zo was. Jong, oud, dik en dun kregen bij elke trap elektrische ondersteuning van een tevoren thuis opgeladen batterij. Ik moest denken aan een reportage op televisie over de verkoop van Nederlandse e-bikes in het buitenland. De grote Europese steden maken van deze coronatijd gebruik om het fietsen in hun binnensteden te stimuleren. De e-bikes zijn in bijvoorbeeld Brussel en Milaan niet aan te slepen. Dat begrijp ik heel goed. Geen enkele buitenlandse stad is zo plat als de meeste Nederlandse steden en een paar honderd meter vals plat gaat toch net iets comfortabeler met trapondersteuning..

Ik overweeg om zelf ook een e-bike aan te schaffen. Niet om boodschappen te doen of een terrasje te pakken in de buurt. Dat wil ik op eigen spierkracht blijven doen. Ik beweeg om fit te blijven en met een e-bike is dat toch minder. Nee, een e-bike is voor mij een alternatief voor de auto als ik weer naar kantoor ga in Utrecht én het is een gamechanger als we ooit, zoals vroeger, weer op fietsvakantie zouden gaan. Maar kleine afstanden op het vlakke land blijf ik doen op een bruine boterham met kaas. Een fietstochtje met tegenwind is een lekkere work-out in de buitenlucht.

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger EigenWijkse Energie Coöperatie

advertentie
advertentie