EWEC
EWEC André van Zwieten

Veerkracht

21 juli 2020 om 15:30 Column

Als ik een woord moet kiezen dat vaak bij me op komt in deze tijden van afstand houden en het stilvallen van het openbare leven dan is het wel: veerkracht.

Ons lijf, ons immuunsysteem is niet opgewassen tegen dat coronading. Nog niet. Uiteindelijk, met of zonder vaccin, zullen we ook dit virus aan kunnen, zullen we terug kunnen veren als we weer aangevallen worden.

Ook onze sociale gemeenschap blijkt niet bestand tegen de pandemie. Bijna alles wat het openbare leven de moeite waard maakt is op slot gezet, afgelast of verboden. Gelukkig worden de teugels nu weer iets gevierd.

In het bedrijfsleven, de economie, wordt ook duidelijk zichtbaar waar de kwetsbaarheden zitten. We hebben ons economisch systeem de laatste tientallen jaren zo ingericht dat efficiency de hoogste waarde is. Spullen worden daar ingekocht waar de prijs het laagst is, ook al is dat aan de andere kant van de wereld. Gevolg is dat bijna alle veerkracht wegbezuinigd is. Veerkracht is echt iets heel anders dan efficiënt.

Veerkracht is het vermogen om positief, strijdbaar en sterk te blijven in moeilijke tijden. Het is het vermogen om ‘terug te veren’ na tegenslag. En dat is heel waardevol. Daarvoor is nodig dat je minder afhankelijk bent van anderen. Dat je reserves hebt opgebouwd. Dat er voorraden zijn aangelegd. Dat je van meer markten thuis bent.

Zo kan je tegen een stootje.

Hoe kan je als persoon, samenleving of economie veerkrachtiger worden?

Je kan om te beginnen goed voor jezelf zorgen, genoeg rust of vakantie nemen. Een beetje luieren schijnt ontzettend gezond te zijn.

We kunnen als samenleving proberen om het dichter bij huis te zoeken. Dat geldt voor vakanties maar ook voor je eten. Wordt deelgenoot van de Wijkse Moestuin bijvoorbeeld. Kijk wat je in je eigen gemeenschap kan doen en kan halen. Dat is meer dan je denkt. De zegswijze: ‘koopt in den vreemde niet wat het eigen land u biedt’ verdient het om weer in ere hersteld te worden. Lokale verbanden versterken maakt een gemeenschap veerkrachtiger.

Zorg dat ons geld meer in de eigen gemeenschap blijft circuleren. En niet via supermarkten, energiebedrijven en andere grote bedrijven onze gemeenschap verlaat om uiteindelijk in de zakken van buitenlandse investeerders te verdwijnen. Vandaar het motto van de EigenWijkse Energie Coöperatie: met eigen mensen, eigen geld voor onze eigen energie zorgen. We kunnen het namelijk gewoon zelf. En dat is niet alleen slim maar ook heel inspirerend. Op eigen kracht komen we samen verder!

Henk Muis, voorzitter EigenWijkseEnergieCooperatie

advertentie
advertentie