Rob Willems
Rob Willems GroenLinks

Toe aan vakantie

15 juli 2020 om 07:28 Opinie Raadspraat

Waar zal ik over schrijven dacht ik, zo’n laatste column voor de vakantie? Er is zoveel gebeurd (corona zette de boel flink op z’n kop) en er staat nog zoveel te gebeuren (de gemeentefinanciën staan er helaas niet goed voor, dus we moeten alweer scherpe keuzes maken). Maar eigenlijk wil ik u ook gewoon een fijne vakantie toewensen, even geen zorgen, even lekker weg. We maken er een mengelmoes van, met wat reflecties op corona, de gemeentefinanciën en uiteindelijk een vakantiegroet.

Allereerst corona, we hebben in Nederland en dus ook in onze gemeente de boel redelijk onder controle zo lijkt het. Terwijl andere landen pieken blijven de cijfers bij ons laag. Laten we dat zo houden door die anderhalve meter steeds te respecteren, dat houdt de kans op verspreiding laag. En laten we begrip tonen voor die mannen en vrouwen die ons daarbij moeten helpen, de BOA’s oftewel Buitengewoon opsporingsambtenaren. Het is hun werk die lastige corona-regels te handhaven, dus laten we ze daar een handje bij helpen en in ieder geval begripvol en respectvol blijven.

Dan de gemeentefinanciën, het ziet er niet goed uit en dat betekent dat we wederom moeten gaan bezuinigen. Er lijkt iets niet in orde met wat wel ‘het macrobudget’ wordt genoemd (het bedrag uit de rijksbegroting dat onder gemeenten verdeeld wordt). Sinds we steeds meer taken krijgen klopt de onderliggende financiering niet meer helemaal. Daarnaast moeten steeds meer taken, of opgaven zoals we ze steeds meer zijn gaan noemen, samen met anderen worden uitgevoerd. Dat vraagt ook om andere manieren van financieren, ‘samenwerken en samen betalen’ zo noemde de Raad voor het Openbaar Bestuur het onlangs. Maar daar zijn de financiën nog niet helemaal op ingericht.

In de gemeenteraad willen we de bezuinigingen samen gaan oppakken, even geen coalitie-oppositie. We moeten helaas bezuinigen en dat is voor niemand fijn, dan maar kijken hoe we samen de pijn draaglijk kunnen maken.

Maar voordat we daarmee aan de slag gaan eerst even het hoofd leegmaken zoals dat heet. Ik hoop dat u net als ik even de boel de boel kunt laten en er even tussenuit gaat. Maak er een mooie vakantie van!

Rob Willems, GroenLinks

advertentie
advertentie