Telefoneren tegen eenzaamheid
Telefoneren tegen eenzaamheid Pixabay

Niemand eenzaam de zomer door als het aan 'Verbonden Buurt' ligt

9 juli 2020 om 07:32 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE  Als het aan het project Verbonden Buurt ligt gaat niemand in de gemeente eenzaam de zomer door. Nu de vakanties voor de deur staan, wordt binnen het project al van alles gedaan om waar nodig met thuisblijvers in gesprek te gaan.
Verbonden Buurt is een project van Stichting Binding dat is opgestart om eenzaamheid in onze gemeente te bestrijden. ,,Ons project heeft nu met corona een beetje een andere wending gekregen. Onze oorspronkelijke plannen konden deels in de koelkast en daarvoor in de plaats zoeken we nieuwe manieren om naar onze inwoners te gaan", zo legt projectleidster Gerda van Berkel en ze vervolgt: ,,Ons uitgangspunt verandert niet. We willen samen met mensen die zich eenzaam voelen gaan kijken, wat we aan dat gevoel kunnen doen. Maatwerk leveren in de buurt."


Omdat mensen thuis bezoeken pas nu maar mondjesmaat weer opgestart kan worden, ontwikkelde Verbonden Buurt ook andere mogelijkheden om mensen bij elkaar te brengen. Van Berkel: ,,Gelukkig mogen mensen weer elkaar opzoeken. Maar voor veel mensen blijft dat spannend, zeker als het gaat om nieuwe contacten, of als er ook fysieke klachten meespelen. Voor ons project betekent dat we niet zomaar mensen langs kunnen sturen. Maar waar dit niet kan, hebben we onze vrijwilligers nu een workshop telefoneren aangeboden. We kwamen er namelijk achter, dat bellen met mensen die je nog niet zo goed of zelfs nog helemaal niet kent, best lastig kan zijn. Om onze vrijwilligers daar bij te helpen, konden ze een workshop volgen. Zeventien vrijwilligers hebben daar aan meegedaan."

Met deze opgeleide vrijwilligers kan Verbonden Buurt volgens Van Berkel goed de zomer in. ,,Het is natuurlijk fantastisch dat mensen langzaam weer op vakantie kunnen. Maar dan blijven er nog steeds mensen thuis en deze mensen kunnen we met inzet van onze vrijwilligers toch in contact laten blijven met buurtgenoten", aldus de projectleidster enthousiast, waarna ze besluit met een oproep: ,,Mensen die behoefte hebben aan contact, of die iemand kennen met die behoefte, kunnen ons opzoeken. Dat kan door een mailtje te sturen naar verbondenbuurt@stichting-binding.nl. Of bel voor meer informatie naar Stichting Binding via telefoonnummer 0343-473070."

advertentie
advertentie