Gerard Migchels
Gerard Migchels Anneke Troost
column

Bouwen, bouwen en bouwen!

8 juli 2020 om 07:27 Opinie

De coronacrisis lijkt in Nederland onder controle. Veel beperkingen zijn dan ook opgeheven. Dat is mooi. Er zijn natuurlijk nog best wel zorgpunten. Corona is nog niet weg. Komt er een tweede golf?

En dan de economische zorgpunten. Houd ik mijn baan? Overleeft mijn bedrijf de coronacrisis? Het is bewonderenswaardig dat middenstand, horeca en bedrijfsleven in onze gemeente tot nu toe het hoofd boven water lijken te houden.  Maar ook nu moeten sommigen zich nog uit deze crisis vechten, net als de vele zzp-ers.

Dat geldt ook voor de financiën van onze gemeente. Kan de gemeente financieel het hoofd boven water houden? Hoeveel geld komt er van het Rijk? Hoe groot is de economische krimp door de lockdown? Tot hoeveel extra werklozen leidt dat? Door deze onzekerheden kan het college de gemeenteraad op dit moment geen concept begroting voorleggen. Anders kon dat wel.

Het college vraagt de raadsfracties om met oplossingsrichtingen te komen. Hoe gaat onze gemeente anticiperen op de economische krimp? En dat is een lastige opgave. Want onze gemeente staat er financieel niet rooskleurig bij. De financiële buffers zijn de laatste jaren flink gekrompen.

Het CDA kiest voor bouwen, bouwen en bouwen. Meer woningen = meer werkgelegenheid voor onze lokale middenstand en horeca = meer kinderen op onze scholen = meer leden bij onze vele verenigingen = meer inkomsten voor de gemeente. Verhogen van de OZB moeten we voorkomen. Want dat gaat ten koste van de koopkracht. Gaten in de begroting vullen we liever door te schrappen in investeringen die niet direct voor onze economie winst op levert. Denk aan onderzoeken en een turbo-rotonde en fietstunnel bij de Geer.

Het CDA wil voluit inzetten op het verkorten van procedures zodat zo snel mogelijk gebouwd kan worden op de Geer III, het oude postkantoor en bij de gemeentewerf. En dat de provincie zo snel mogelijk hiervoor ruimte gaat bieden. Bouwen en werken als oplossing om zo snel mogelijk weer uit de economische krimp van de coronacrisis te komen. Maar natuurlijk ook om jongeren en ouderen woonruimte te geven.

Gerard Migchels, fractievoorzitter CDA

advertentie
advertentie