Column EWEC
Column EWEC André van Zwieten
Column EWEC

Tips tegen bel-ellende

8 juli 2020 om 10:30 Natuur en milieu

Verleden week werd ik gebeld door een jongen van ‘Energie-Ongelooflijk-Groenkoopje’, die beweerde dat ik vast honderden euro’s goedkoper uit wilde zijn met mijn energierekening. Dat werd een kort gesprek. Hij weet natuurlijk niet dat ik klant ben van ons eigen lokale energiebedrijf. Tot grote tevredenheid. Wat moet je met die energieverkopers? Die vraag krijg ik vaak en aangezien ik geen groentje meer ben op dat gebied geef ik je wat tips.

Bedenk dat de jongens/meisjes goed getraind zijn in verkooppraatjes. Ze hebben een gigantisch aantrekkelijk aanbod dat je niet kunt weigeren. Het is aan jouzelf of je dat hele praatje wilt aanhoren. Blijf bij je née als het née is. ‘Ik ga niet met jou dit gesprek voeren.’ Je bent vrij om het gesprek te beëindigen op de manier die bij jou past. In de tips geef ik je de vriendelijke varianten. Herhaal de zinnen, je kunt ze tijdens het hele gesprek zeggen. Je hoeft niet eens redenen te noemen: iemand belt jou immers ongevraagd.

Bij deurbellers kun je opendoen, vriendelijk gelijk zeggen: ‘Ik kan en wil geen klant bij je worden want ik ben/word klant bij ons lokale energiebedrijf’ of ‘ik ben tevreden met mijn energiebedrijf’. Deursticker aanvragen bij de lokale energiewinkel. Niet opendoen.
Bij telefoonbellers moet je opletten: ze bellen tegenwoordig met zichtbare nummers: dus roep eerst even hallo? Je hoort dan snel genoeg of je er weer eentje aan de lijn hebt en dan kun je ervoor kiezen om gelijk de verbinding te verbreken. Of je zegt: ‘Wil je me niet meer bellen? Ik heb het recht van verzet. Ik wens je een fijne dag verder.’ Gelijk ophangen en klaar. Of je zegt hetzelfde als aan de deur: ‘Ik wil geen klant bij je worden. Prettige dag.’ Of je herhaalt wat de verkoper zegt bijvoorbeeld: ‘Wil ik honderden euro’s goedkoper uit zijn met mijn energierekening? Nee hoor. Prettige dag verder.’

Maar diegenen die het verhaal toch willen checken, die een paar honderd euro voelen branden in de portemonnee, die het licht op groen hebben gezet, die denken dat het gras groener is aan de overkant, die geen nee kunnen zeggen, die niet de verbinding durven verbreken, geef ik mee: Je hebt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. In die 14 dagen kun je mij eens bellen of langs komen in de energiewinkel. Ik vertel je over een jaarcontract, dat een tien krijgt van de consumentenbond, waarmee je lokaal opgewekte groene stroom en groen-gecompenseerd gas afneemt. Zonder poespas, zonder winstoogmerk, ik laat je zien dat het gras zo groen is als men het beleeft.

Sarida van der Meer, EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC)

advertentie
advertentie