De wethouders Balemans en Kosterman bij de onthulling van de Wijkse Inloop
De wethouders Balemans en Kosterman bij de onthulling van de Wijkse Inloop Wes Janssen

Opening De Wijkse Inloop

7 juli 2020 om 11:45 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Officieus was “De Wijkse Inloop” vanaf 1 april geopend, echter door de coronamaatregelen vond de officiele opening pas maandag plaats. De Wijkse Inloop is een pilot, bedoeld om inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt nieuwe kansen te bieden die bij hen passen. Het is een project van de gemeente, Stichting Binding en de regionale zorgorganisatie Nieuwland en sponsor De Wijkse Rotaryclub. Het pand, waarin de oude bibliotheek was gevestigd, bleek prima geschikt om de het Fietsenproject, Kunstkwast en de Weggeefwinkel te huisvesten. 

Na een welkomswoord van Chris de Keijzer, die als spin in het web fungeert in deze pilot, kwamen ook twee deelnemers aan het woord. Stefan: ,,Toen ik door een aandoening maar in staat was tot enkele uren vrijwilligerswerk was ik blij met dit initiatief. ,,Hier kan in mij eigen tempo werken aan de weg terug naar de arbeidsmarkt”, zegt Richard, geveld door een burn-out. Hij is actief in de afdeling Kunstkwast waar oude meubels weer een nieuw leven krijgen: ,,Na 6 maanden gaat het al een stuk beter met me.” Verantwoordelijk wethouder Wil Kosterman is ook erg content met het initiatief en de samenwerking met de gemeente en de andere partijen: ,,Het gaat tenslotte altijd om de mensen, duurzaamheid en kostenbesparing zijn bijvangst”.

,,Soms komen we als Team Schoon Wijk fietsen tegen in de container bij de milieustraat. Die fietsen knappen we dan op met de deelnemers en stellen we beschikbaar voor inwoners met een smalle beurs die door Stichting Binding zijn doorverwezen. Zo snijdt het mes aan 2 kanten, de gemeente bespaart op de kosten en de mensen zijn blij met een goede fiets”, aldus Hans Kramer. 

,,In de afdeling Kunstkwast pimpen we meubels op die anders bij het grof vuil worden gezet”, volgens Chris. ,,De bijdrage van de afnemers storten we weer in het project. Het is ook fijn dat bedrijven als Wijks Bouwbedrijf hun restanten, zoals halfvolle verfblikken, hier brengen en zo de voorraden aanvullen.” In de Weggeefwinkel worden bruikbare voorwerpen aangeboden aan de minder bedeelden.

Enigszins vertraagd door het weer werd de openingshandeling verricht door de wethouders Kosterman en Balemans, die het doek dat de naam De Wijkse Inloop bedekte, professioneel naar beneden haalden.

door Wes Janssen

de wethouders Balemans en Kosterman  bij de onthulling van de Wijkse Inloop
In de Wijkse Inloop
Wethouder Balemans en Kosterman
advertentie
advertentie