Afbeelding
wilcovandijen.nl
column

Wat brengt de Wijkse Lente?

24 juni 2020 om 07:41 Column Raadspraat

De afgelopen lente hadden we al ongekend veel zomerse dagen. De steeds vaker voorkomende droogteperioden wijzen ons keihard op de noodzaak van waterberging. Klimaatadaptatie is van levensbelang en vraagt om een ander gebruik van onze leefomgeving. Hoe kunnen we beter anticiperen?

We zouden in Wijk bij Duurstede bijvoorbeeld mee kunnen doen aan ‘Operatie Steenbreek’. Dat betekent meer groen en minder steen. Dit draagt bij aan meer biodiversiteit, betere waterberging -vooral bij hoosbuien- en het gaat hittestress tegen. Dit verhoogt de kwaliteit van onze leefomgeving.

Leg dus tuinen niet vol met stenen of tuinhuisjes en houd het snippergroen groen. Geen parkeerplaatsen ten koste van groen, maar meer groen op en rondom parkeerplaatsen en pleinen. Bevorder waterberging in tuinen en koppel regenwaterafvoer los van het riool.

Meer waterberging is ook noodzakelijk voor de landbouw. Zij zullen meer rekening moeten houden met hun natuurlijke omgeving; natuurinclusieve landbouw of kringlooplandbouw. Biodiversiteit doen toenemen en daarmee een bijdrage leveren aan het veiligstellen van onze voedselproductie. Een lokaalnetwerk voor afzet van deze producten zou de cirkel helemaal compleet maken. Dan werk je lokaal mee aan een beter milieu én krijgen onze boeren een betere prijs voor hun producten.

Ook ons woonklimaat vraagt aandacht. Ons aanbod van betaalbare woningen voor starters en senioren blijft achter bij de vraag. We moeten waakzaam zijn voor beleggers in deze markt, die de koop- en huurprijzen gigantisch doen stijgen. Daarom heeft de raad voor nog te bouwen sociale koopwoningen een anti-speculatiebeding aangenomen.

DuurzaamWijk wil bovendien dat betaalbare woningen beschikbaar blijven voor starters en senioren, middels Opkoopbescherming. Helaas wachten wethouder en collegepartijen op landelijke wetgeving. Mijns inziens een gemiste kans, aangezien het toch zal neerkomen op lokaal maatwerk!

Meer blauw en groen is een opgave voor ons allemaal. Welke verbeteringen zie jij in je eigen omgeving? Kom in beweging en draag bij aan onze Wijkse Lente!

Jos Soons

Duurzaam Wijk

advertentie
advertentie