De raad van Wijk bij Duurstede is tegen centralisering van de macht in Den Haag zoals in de spoedwet corona voorgesteld wordt
De raad van Wijk bij Duurstede is tegen centralisering van de macht in Den Haag zoals in de spoedwet corona voorgesteld wordt Pixabay

Raad spreekt zich uit tegen noodwet corona

18 juni 2020 om 13:30 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE De gemeenteraad van Wijk bij Duurstede nam dinsdagavond een motie aan waarin stond dat de raad zich uitspreekt tegen de corona spoedwet zoals deze nu voorligt bij de Raad van State. Burgemeester Meerts ontraadde de motie, maar zal dit signaal meenemen naar de Veiligheidsregio Regio Utrecht.

door Agnes Corbeij

De motie werd in eerste instantie ingediend door Serge Segboer, hij vertelde dinsdag aan Wijks Nieuws over de achtergrond van deze motie. DuurzaamWijk en WijkNU ondertekenden de motie al voor de raadsvergadering van vanavond. Na een discussie in de raad stemden bijna alle partijen mee in. Alleen GroenLinks stemde tegen. Het CDA onthield zich van stemming.

AFSTEMMING Burgemeester Iris Meerts raadde de motie af. ,,De noodverordening kan niet veel langer van kracht blijven. Deze wordt op verschillende plekken anders uitgelegd. Het is niet uit te leggen waarom de ene camping wel de toiletten mag openen en de ander niet. Binnen de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) hebben we wel veel afstemming gehad. Ik ben bang dat we dit kwijtraken met deze wet." Ook deelt Meerts de zorgen over het inperken van grondrechten van burgers en het buiten spel zetten van de Tweede Kamer. 

Toch zit Meerts ook voordelen van de spoedwet. ,,Op dit moment worden grondrechten decentraal ingeperkt met noodverordeningen. Dat is niet legitiem. Door daar landelijke afstemming over te hebben is er sprake van een democratische verantwoording." Meerts ontraadde de raad om de motie aan te nemen, omdat de inhoud zoals nu voorligt niet openbaar is en nog aangepast zal worden. Ze adviseerde de raadsleden om partijgenoten in de Tweede Kamer te bestoken met vragen en zorgen.

BEZETTING Bart van Asperdt van D'66 bekeek de situatie als onderdeel van de geschiedenis. ,,In Nederland is er al 500 jaar lang sprake van decentrale sturing. Er zijn maar een paar korte onderbrekingen geweest, zoals de Franse bezetting. Daar wilden we toen zo snel mogelijk vanaf. De verhouding van lokaal bestuur wordt nu compleet op zijn kop gezet, terwijl we er de afgelopen tien jaar ontzettend veel taken bij gekregen hebben.”

De centralisering van de macht is volgens Van Asperdt niet alleen een gevolg van de coronacrisis. ,,De laatste jaren willen ze vanuit Den Haag steeds meer ‘baasje spelen’. Deze stap gaat veel te ver. Het gaat ook niet werken, aangezien de handhaving van de wet lokaal uitgevoerd moet worden. Onze boa’s moeten dit straks gaan uitvoeren.”

LOKAAL Terwijl Meerts voordelen ziet van landelijke afstemming, gelooft Van Asperdt daar niet in. ,,Corona breekt lokaal uit. Daar moet je dan ook lokaal naar kunnen handelen.”

Wendy Torbijn van WijkNU noemde een beeldend voorbeeld wat werkelijkheid zou kunnen worden met de spoedwet zoals deze nu voorligt. ,,Stel je bent een student medicijnen in je laatste jaar en je hebt een bijbaan in de horeca. Daar bega je een overtreding, die je met deze nieuwe wet een strafblad op kan leveren. Dat betekent dat je vijf jaar lang niet kunt afstuderen. Dat is te gek voor woorden.”     

MOTIE De aangenomen motie legt het college op om zich te verzetten tegen de spoedwet corona. Bijvoorbeeld in de consultatieronde in de Veiligheidsregio Utrecht. Ook stond in de motie dat het college de afkeur van de gemeenteraad over zal brengen naar het kabinet en het Ministerie van Binnenlandse Zaken. ,,Wijk bij Duurstede roept op om de doelen te bereiken middels andere middelen. Middelen die meer in dialoog zijn met de inwoners en uitgaan van vertrouwen, in plaats van via zware sancties, dwang en wantrouwen."

advertentie
advertentie