Wijk bij Duurstede richt de pijlen voornamelijk op zonnevelden om de doelstellingen in de RES te behalen.
Wijk bij Duurstede richt de pijlen voornamelijk op zonnevelden om de doelstellingen in de RES te behalen. fabersam (pixabay)

Ontwerp RES aangenomen door gemeenteraad

18 juni 2020 om 10:52 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE De gemeenteraad heeft dinsdag bijna unaniem ingestemd met de Ontwerp Regionale Energie Strategie (RES). Alleen WijkNU stemde tegen. Wietze Smit gaf aan dat hij graag had gezien dat de gemeente eerst iets terug zou krijgen in de onderhandelingen, omdat Wijk al plannen klaar heeft staan voor zonnevelden.

De Regionale Energie Strategie is het directe gevolg van het Nationaal Klimaatakkoord dat Nederland heeft getekend. Om deze ambities als land te halen is besloten om in 30 regio’s aan de slag te gaan. Wijk bij Duurstede werkt daarin samen met 16 Utrechtse gemeenten, vier Waterschappen en de Provincie Utrecht. 

HET BOD De eerste beslissing die de gemeenteraad gevraagd wordt in dit proces is om wel of niet akkoord te gaan met de ontwerp RES. Een van de belangrijkste onderdelen van deze ontwerp RES is het bod om als regio te zorgen voor 1,8 TWh voor 2030. Ter vergelijking: in het Nationale Klimaatakkoord staat dat er in totaal 35 TWh duurzame energie opgewekt moet worden voor 2030. 

Volgens de ontwerp RES is 1,8 TWh haalbaar met 15 procent benutting van grote dakoppervlakken plus ongeveer 45 grote windmolens en ongeveer 800 hectare zonnevelden. Wijk bij Duurstede wil op de korte termijn voornamelijk bijdragen met de al geplande zonnevelden.  

Tijdens de voorbespreking van 28 mei werd al bekend dat de gemeenteraad positief stond tegenover de ontwerp RES. Toen stelde de raad nog kritische vragen over Zon op Dak, financiële middelen voor de gemeente voor de uitvoering van de RES en draagvlak bij de inwoners. 

advertentie
advertentie