Hardy Smit (voorzitter van de OKW)
Hardy Smit (voorzitter van de OKW) Marco Vellinga

Lokaal en Regionaal inkopen

18 juni 2020 om 07:30 Economie

WIJK BIJ DUURSTEDE] Twee jaar geleden heeft de Gemeente Wijk bij Duurstede een database opgesteld voor bedrijven die graag zaken willen doen met de Gemeente. De Ondernemerskring Wijk bij Duurstede heeft hier enthousiast aan meegewerkt. Veel OKW leden hebben zich ingeschreven, zodat ze herkenbaar werden voor de inkoop ambtenaar. Deze database is echter niet alleen voor het OKW-leden! Neen, alle bedrijven in Wijk bij Duurstede mogen hieraan deelnemen. Het is kosteloos om deel te nemen. Ondernemers mogen zelf ook gebruikmaken van deze database wanneer ze een lokaal bedrijf nodig hebben voor eigen doeleinden. Dus onderling zakendoen wordt hierdoor gestimuleerd. Zeker in deze crisistijd een welkom alternatief. Vandaar deze oproep om deel te nemen. Van Lokaal-Ondernemen naar Regionaal Ondernemen. Indien men het gewenste bedrijf niet lokaal kan vinden is er de mogelijkheid om regionaal te zoeken. Daarvoor biedt deze database de mogelijkheid te zoeken in Zeist en de Utrechtse Heuvelrug gemeenten. Een extra kans om Regionaal zaken te doen. Ga naar www.Regionaal Inkopen.nl en teken in.

Gemeentelijke organisaties willen de lokale economie graag stimuleren. Hiervoor hebben ze goede, up-to-date informatie nodig van de ondernemers in hun gemeente en de regio. Van veel bedrijven ontbreekt een goed en aangepast beeld van de dienstverlening en het portfolio, ook als het bedrijf bekend is. Hierdoor worden bedrijven onbedoeld en ongewenst overgeslagen.

DE WEBSITE REGIONAALINKOPEN.NL De website geeft organisaties een correct en bijgewerkt beeld van het aanbod in eigen gemeente en regio. De gemeente biedt deze dienstverlening aan de ondernemers aan waardoor continuïteit is gewaarborgd. De ondernemer vermeldt het portfolio en de zoekwoorden waarop ze gevonden wil worden. Periodiek krijgen de ondernemers een signaal om deze inhoud te controleren en bij te werken.

ROL ONDERNEMERS Voor de ondernemer zijn voor vermelding geen kosten verbonden. De ondernemer zorgt voor correcte en bijgewerkte informatie. De site is vanuit de praktijk ontwikkeld. De ondernemersverenigingen hebben daarin een belangrijke rol gespeeld. De branche indeling komt vanuit de behoefte  van gemeentelijke overheden, zodat deze snel en effectief de beoogde ondernemers weten te vinden.

ONDERNEMERS ONDERLING Naast gemeentelijke organisaties maken ook bedrijven van de site gebruik. Zo vindt een ondernemer makkelijk een leverancier of een potentiële partner met aanvullend portfolio waarmee samen een project succesvol kan worden ingevuld.

LOKAAL LEVEREN Transportkosten zijn lager/nihil als opdrachtgever en ondernemer in dezelfde locatie gevestigd zijn. Er zijn geen verloren reisuren, de medewerkers worden niet onnodig extra belast, voelen zich fitter, er ontstaan geen reiskosten. De service na de verkoop kan met korte afstanden snel en makkelijk worden geleverd, de tevredenheid van de klant neemt hierdoor toe. Het is gemakkelijker een klantrelatie te onderhouden, je komt elkaar lokaal vaak in verschillende rollen tegen.

LOKAAL BELANG Naast de belangen voor de ondernemer voelt ook de lokale overheid de voordelen van een sterkere lokale en regionale economie. Jaarlijks wordt dan ook gerapporteerd hoeveel er lokaal en in de regio bij de ondernemers wordt ingekocht. Deze transparantie versterkt de wil om lokaal in te kopen en geeft de mogelijkheid om waar nodig bij te sturen.

SPECIFIEKE INFORMATIE De ondernemer bepaalt waarvoor hij benaderd wil worden. Hoe specifieker de dienstverlening omschreven staat, hoe groter de kans dat de juiste ondernemer wordt geselecteerd. Het loont dus de moeite om stil te staan bij de tekst van de omschrijving, de specialismen en de keuze van de juiste zoekwoorden. Anders dan op veel andere plekken op het internet, wordt deze informatie door

GROEI BESTEEDBAAR BUDGET Waar gemeentes ooit gewend waren alles zelf te bepalen én uit te voeren wordt er steeds meer in regie gedaan: de gemeente bepaalt hierbij en de uitvoering wordt uitbesteed. Een tweede tendens is ook de kennis, die nodig is om regie te kunnen voeren, bij externe partijen te beleggen. Sommige competenties heb je immers slechts incidenteel nodig. Beide bewegingen dragen eraan bij dat het te besteden budget groeit en daarmee de mogelijkheden voor de lokale ondernemer toenemen. Ook clustering van gelijksoortige projecten zorgen voor een efficiëntere inkoop en een hogere waarde van de klant-leverancier relatie.

DE VOLGENDE STAP Bent u nieuwsgierig geworden naar het instrument regionaalinkopen.nl, bezoek dan de site, laat u informeren door Dieter de Vroomen of Wilfred ten Heuvel van de stichting Brede Kijk op Werk of door de ondernemersverenigingen in de aangesloten gemeentes.

MEER OMZET EN MEER WINST De OndernemersKring Wijk bij Duurstede (OKW) is vanaf het begin betrokken bij de opzet van regionaal inkopen en onderstreept het belang voor de ondernemer om ingeschreven te staan in de database van regionaalinkopen.nl. “Ik ben er van overtuigd dat dit zal leiden tot meer omzet en meer winst.”

door Hardy Smit (voorzitter OKW)

advertentie
advertentie