Bart van Asperdt
Bart van Asperdt Ankie Meutgeert
column

Femke

17 juni 2020 om 07:36 Opinie Raadspraat

“Zo’n demonstratie vindt nu eenmaal niet plaats in Wijk bij Duurstede”. Een zin van een burgemeester die appt met de Minister van Justitie. En (social) media ontploffen daarna. Even was Wijk bij Duurstede zelfs trending op twitter. D66 Wijk bij Duurstede nodigt de burgemeester van Amsterdam van harte uit voor een rondleiding door het prachtige Wijk bij Duurstede. Amsterdam is prachtig, maar Wijk doet er niet voor onder.

Femke.

Alle gekheid op een stokje. De vier grote steden bepalen ondertussen wel steeds vaker het ritme. En als het geld in bestuurlijk Den Haag verdeeld wordt, dan zijn zij vaak leidend. En als de wetten worden gemaakt, hebben zij via de Vereniging Nederlandse Gemeenten relatief veel invloed. Het argument is vaak dat Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Rotterdam de grootste problemen hebben: “Zo’n demonstratie vindt nu eenmaal niet plaats in……….”

Als gemeentebestuurder van een kleinere gemeente, stoor ik mij hier enorm aan. Ruwweg 2/3 van Nederland woont niet in de Randstad. Gaat naar school “in de provincie”. Werkt er. Of woont er. De overkill aan aandacht voor de Randstad, mag dus wat mij betreft wel wat minder.

Voorbeeldje? Binnenkort wordt de bekostiging van Nederlandse gemeenten onder de loep genomen. Er komt een herverdeling. De eerste berekeningen: (weer) meer geld naar de grote steden, (weer) minder naar de kleine gemeenten. Ik vind dat oneerlijk. Juist die kleinere gemeenten, zoals gemeente Wijk bij Duurstede, hebben het hard te halen om hun voorzieningen en dienstverlening toegankelijk en betaalbaar te houden. Dus verdween er al veel: een eigen zwembad bijvoorbeeld. Terwijl van diezelfde gemeenten veel meer wordt gevraagd, dan pakweg twintig jaar geleden toen ik voor het eerst gemeenteraadslid werd in het toen nog zelfstandige Geldrop. Meer taken, minder knaken. Ik maak me hier grote zorgen over. Inderdaad vindt zo’n demonstratie niet in Wijk bij Duurstede plaats. Maar er is hier genoeg om zuinig op te zijn en ik roep de Rijksoverheid op om gemeente Wijk bij Duurstede beter te bekostigen. Ik maak me hier binnen mijn eigen partij hard voor.

Bart van Asperdt

D66 Wijk bij Duurstede

advertentie
advertentie