Egon Nieskens met de Wijks Café Dikke Puzzelpret puzzel
Egon Nieskens met de Wijks Café Dikke Puzzelpret puzzel Ali van Vemde

Wijks Café Dikke Puzzelpret: het beste van Wijk in één puzzel

14 juni 2020 om 11:37 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is coronatijd. Veel mensen zitten thuis. Er wordt geklust maar er worden ook weer meer spelletjes gedaan. Wat ook weer razend populair is, dat is het maken van legpuzzels. Egon Nieskens haakt hierop in. Hij liet een puzzel maken met al het moois dat Wijk te bieden heeft. En dat is veel!

door Ali van Vemde

Egon: „Wat mij de afgelopen maanden is opgevallen is dat de Wijkse bevolking elkaar steunt. Mensen kopen lokaal en iedereen probeert elkaar te helpen. Bij verschillende collega-ondernemers zag je dat ze het moeilijk hadden en hebben. Deze puzzel heb ik dan ook gemaakt om de horeca te eren. We hebben het gemist de afgelopen maanden, de gastvrijheid in onze Wijkse cafés en op de terrassen, waar je altijd vriendelijk wordt bejegend.”

WIJKS CAFE De kroeg is de plek waar de nieuwtjes worden uitgewisseld en de sterke verhalen worden verteld onder het genot van een drankje. Zo kwam hij op het idee om een puzzel te maken van een Wijks café. Een kroeg die warmte en gezelligheid biedt, maar die ook al het moois van onze stad laat zien, Niet alleen de gebouwen, zoals de molens, de kerk en het kasteel, maar ook de waterpomp op de Markt waaruit soms 'bier' stroomt. De Vikingen komen voorbij, het uitzicht over de Lek, de plaatselijke voetbalvereniging CDW en het fruit waar de streek zo bekend door is. Op tafel natuurlijk ons lokale bier De Dikke. Het stadswapen is terug te vinden, maar ook onze plaatselijke volkszanger Theo Mezz met zijn nieuwste hit 'Wij gaan door'die binnenkort uitkomt. De bouw van het Vikingschip, de beroemde Wijkse fibula; het staat er allemaal op. En natuurlijk één van de bekende Wijkse spreuken 'Kennie tuffe van de dors''. Toch mist er ook nog iets. Egon: „Wat eigenlijk niet had mogen ontbreken is ons Wijkse duo Til en Dien. Die horen er zeker bij.”

WIJKSE PROMOTIE De puzzel ligt net in de winkel en dat had natuurlijk niet op een beter moment gekund. Door burgemeester Femke Halsema stond Wijk bij Duurstede ineens volop in de belangstelling. Stadsbrouwerij De Dikke kocht het eerste exemplaar. Op hun Facebook pagina is te lezen: „Speciaal voor burgemeester Halsema. Maar natuurlijk ook voor alle (oud) Wijkse en Wijkenaren. Een unieke Wijkse puzzel met een Dikke plek voor ons bier en een heleboel Wijkse iconen. Er zijn van die dingen, die hebben ze zelfs in Amsterdam niet, Femke.”

De Wijkse puzzel is verkrijgbaar bij The Read Shop Nieskens. Omdat de puzzel een mooi stukje Wijkse historie weergeeft, heeft Egon Nieskens de Wijks Café puzzel geschonken aan het RAZU (Regionaal Archief Zuid-Utrecht).

advertentie
advertentie