Afbeelding
Jeroen van der Veer

Boa’s Heuvelrug krijgen handboeien; ook Wijk stuurt aanvraag

10 juni 2020 om 17:02 Overig

HEUVELRUG De Heuvelrugse boa’s krijgen geen wapenstok of pepperspray.  Wel wil burgemeester Frits Naafs van gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn opsporingsambtenaren uitrusten met transportboeien. Ook vindt hij dat de boa’s in de toekomst de bevoegdheid moeten krijgen om te fouilleren. De gemeente heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ook Wijk bij Duurstede stuurt binnenkort een aanvraag voor transportboeien en fouilleerbevoegdheid naar Den Haag  

Zwaardere geweldsmiddelen hebben de boa’s in de Heuvelrugdorpen niet nodig, zegt Naafs. ,,Wapenstok en pepperspray zijn van een heel andere orde dan handboeien”, aldus de burgemeester. ,,Ook onze boa’s zelf hebben daar geen behoefte aan.” Principieel is Naafs terughoudend met de inzet van geweld door boa’s. Hij denkt dat invoering van wapenstok en pepperspray tot escalatie op straat kan leiden.

Volgens de burgemeester proberen de boa’s van Utrechtse Heuvelrug juist deëscalerend te werk te gaan. Ook minister Ferd Grapperhaus (CDA) was tot dusver terughoudend bij het bewapenen van boa’s. Maar onder druk van protestacties van boa’s uit de steden lijken de opvattingen van de bewindsman enigszins te verschuiven. 

VERLEIDELIJK Naafs snapt dat het gezien de tekorten bij de politie verleidelijk kan zijn om de boa’s uit te rusten met geweldsmiddelen. ,,Maar we moeten uitkijken dat de boa’s straks niet worden ingezet voor taken, die eigenlijk bij de politie thuishoren”, aldus de burgemeester. Hij verwacht overigens wel dat zijn verzoek om transportboeien en toestemming tot fouilleren door de minister zal worden ingewilligd. 

OVERLEG Woensdagochtend hebben de burgemeesters van de regio overleg over de kwestie gehad. Ook Wijk bij Duurstede stuurt binnenkort een aanvraag voor transportboeien en fouilleerbevoegdheid naar Den Haag. De boa’s in Rhenen en Renswoude hebben inmiddels al de beschikking over boeien. Omdat er regelmatig boa’s worden uitgewisseld met buurgemeenten, is het volgens Naafs van belang dat de boa’s in de regio eenduidig kunnen optreden. 

door Michiel Schaaij

advertentie
advertentie