Column EWEC
Column EWEC André van Zwieten

Thuis werken

9 juni 2020 om 08:28 Column

Vroeger werkte ik af en toe een dagje thuis. Als het ‘werk’ het toeliet zat ik aan de keukentafel om mijn email te behandelen, te bellen, te lezen en te schrijven. Had ik een vergadering of bijeenkomst dan werd ik geacht daar fysiek bij aanwezig te zijn. Vele virtuele ‘stand-ups’ en vrijdagmiddagborrels later, waait er een hele andere wind. Door de lockdown moet alles digitaal. Mijn collega’s en ik opereren vanwege split operations al sinds 9 maart op gescheiden locaties. Voorlopig keren wij niet meer terug naar kantoor: ons werk blijkt prima vanuit huis te doen. Mijn werkgever volgt het advies van de regering: werk zoveel mogelijk thuis. Dus ik zit voorlopig alle dagen thuis, tenzij er een dwingende zakelijke of persoonlijke reden is om op kantoor te werken.

Dat vraagt om een hele andere mindset. Ik heb gelukkig geen schoolgaande kinderen thuis, maar een plek aan de keukentafel is niet heel erg geriefelijk. Niet voor mijzelf, mijn rug, nek en schouders, maar ook niet voor mijn huisgenoten die, als ze even iets willen pakken uit de keuken, midden in een virtuele vergadering kunnen belanden waarin ik vaak luid en duidelijk mijn bijdrage lever. We hebben een nieuwe werkplek gecreëerd en de strijkplank doet dienst als tijdelijke statafel. Nu duidelijk is dat thuis voor langere tijd ook mijn kantoor zal zijn, heb ik geïnvesteerd in een nieuwe bureaustoel en komt er een zit-sta-bureau. En misschien ook een groot scherm, want turen op mijn laptop is ook geen ideale houding. Natuurlijk moet dat scherm wel energiezuinig zijn.

Want als er iets is dat in deze stilstaande wereld hard loopt, is het wel mijn elektriciteitsmeter. Alle dagen thuis met een desktop, laptop en tablet vol in bedrijf en alle extra kopjes koffie en ’s avonds voor de buis, vrees ik voor de jaarlijkse eindafrekening. Tijd om te kijken hoe ik de energierekening omlaag kan krijgen. En dan liefst met ‘herwinbare energie’ zoals energie opgewekt door zonlicht en wind wordt genoemd. De zon schijnt gratis en vooral in de zomer volop. We hebben enkele bedrijven uit de omgeving die zonnepanelen leveren, gevraagd om een offerte. En die slimme meter moet er nu toch maar komen. Ons puntdak ligt zuidoost en noordwest. Het beste is om het dakvlak aan de zuidoostkant vol te leggen met panelen. Hoewel we geen topopbrengst zullen hebben en zeker niet in het najaar, winter en vroege voorjaar, gaat het ons toch helpen om de energiekosten te drukken. Door thuis te werken neemt mijn huis een veel belangrijkere plek in. Tijd om daarin te investeren.

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger EigenWijkse Energie Coöperatie

advertentie
advertentie