Jeroen Brouwer
Jeroen Brouwer Ankie Meutgeert
column

Elke dag is anders

3 juni 2020 om 10:25 Opinie Raadspraat

De ene week staat in de krant dat de Gravenbol pas op 1 juli open is. Nog geen week later gaat het zwemgebied toch open. Terecht. Het blijft een mooie en veilige plek om warme dagen door te brengen. Mooi dat de ondernemers hun nek uitsteken om bezoekers toe te kunnen laten. Zoals het ook mooi is dat terrassen weer open zijn en het Revius haar deuren opent.

In crisistijd is elke dag zodoende weer anders. Besluiten van de ene dag, kunnen binnen een paar dagen weer anders worden. Dat is om gek van te worden. Het geeft onzekerheid. En hoewel er natuurlijk vele ergere dingen spelen, laat dit ook zien hoe lastig de periode is voor een bestuur.

De raad vergadert via Zoom. Echt optimaal is dat niet. Een groot nadeel is dat betrokkenen inwoners zo moeilijk bij onderwerpen mee kunnen praten. Er komen wel belangrijke besluiten aan. De Omgevingsvisie gaat bijvoorbeeld bestemmingsplannen vervangen. Die gaan dus over uw omgeving, uw wijk, dorp en het buitengebied en wat er hier wel en niet kan. Ook willen we het hebben over de regionale energie strategie. De gehele raad heeft ingestemd om in 2030 energieneutraal zijn. Maar dan moeten er nog 200 hectare zonnevelden bijkomen. Dat betekent nogal wat. Zelf hebben we de ontwikkelingen op de Gravenbol op de agenda gezet. Daar willen we graag inwoners bij betrekken.

En voor de zomer staat de eerste ronde van de begroting op het programma. Daar liggen zeer veel vragen open. Bezuinigt dit kabinet verder op zorg of gaan ze de tekorten eindelijk aanvullen? Wat gaat de crisis kosten? De verenigingen? Theater Calypso? Hoe zit het met de dagbesteding? Mantelzorgers? Eenzaamheid? Jeugd? De kennis verandert elke week. Over budgetten weten we echter nog weinig.

Voor veel mensen zijn er andere overpeinzingen. Langzaam komen we uit de lockdown. De terrassen en het Revius zijn weer open. Richting de vakantie liggen genoeg vragen. Kunnen we weg? Waar kunnen we wel of niet naartoe? Ook hier verandert de berichtgeving bijna elke dag. Het blijft voor iedereen roeien met de riemen die er zijn. Het blijft afwachten. Want elke dag kan het weer anders zijn.

Jeroen Brouwer SP Wijk bij Duurstede

advertentie
advertentie