Mevrouw Van Eijk praat gezellig met dochter Anneke
Mevrouw Van Eijk praat gezellig met dochter Anneke Ali van Vemde

„Fijn om elkaar te zien!”: bij het babbelraam

1 juni 2020 om 08:11 Mensen

WIJK BIJ DUURSTEDE Ouderen in verzorgingstehuizen hebben al sinds maart hun dierbaren niet kunnen zien. Langzaam worden de regels versoepeld en mogen bewoners, onder strikte voorwaarden, bezoek ontvangen. Al enige tijd is het mogelijk om elkaar te zien op een andere manier. Bij het Ewoud & Elisabeth Gasthuis kan dat bij het babbelraam.

door Ali van Vemde

Sinds het babbelraam er is bezoeken Anneke en GertJan Raats uit Puiflijk iedere woensdag haar moeder.. Ze brengen de was en maken een praatje. Mevrouw Van Eijk woont nog maar kort in het Ewoud & Elisabeth Gasthuis, ze kwam in maart vanuit het revalidatiecentrum in Doorn naar Wijk bij Duurstede. Een andere omgeving, want ze komt uit De Bilt. Dochter Anneke zit buiten gezellig te praten met haar moeder die aan de andere kant van het raam zit, schoonzoon GertJan vertelt hoe zij deze tijd ervaren. „Het is fijn dat mijn 94-jarige schoonmoeder goed om kan gaan met een mobiele telefoon en de i-pad. Zo hebben we toch al die tijd contact kunnen houden door veel te facetimen.” Acht weken lang verbleef mevrouw Van Eijk op een logeerkamer, sinds vorige week zaterdag heeft ze haar eigen appartement. „Daar heeft ze nu haar eigen bank en haar eigen spullen staan. De verhuizing was wel even lastig, want je mocht maar met twee mensen naar binnen. Wij zijn nu druk bezig met de verkoop van haar flat.”

HET IS ZOALS HET IS Mevrouw Van Eijk is zeer tevreden. Dat ze nu geen bezoek kan ontvangen is jammer, ze vermaakt zich met puzzelen en wordfeud spelen. „Maar het is zoals het is,” vertelt ze. „Ik vind het heel prettig hier. De verzorging is hier prima, ze doen alles voor je.” Ze heeft vijf kinderen waar ze regelmatig contact mee heeft. „Eigenlijk komt het door corona dat ze nu hier zit,” vertelt haar schoonzoon. „hier was plek. Het is fijn dat ze hier kan blijven. Ze heeft hier al veel contacten, De lunch en diner wordt gezamenlijk gebruikt en zij jast graag de piepers.” Ook de kinderen zijn erg tevreden over de verzorging. „De verzorging is wonderbaarlijk. Ze zijn hier nergens te beroerd voor, zowel voor de bewoners als de familie wordt goed gezorgd.” Natuurlijk hopen ze dat ze snel weer gewoon op bezoek kunnen komen, maar ze zijn tevreden over de manier waarop het nu gaat.

E&E GASTHUIS QuaRijn heeft zich de afgelopen tijd voorbereid op het versoepelen van de bezoekregeling, volgens de richtlijnen van het RIVM. Op de locaties van QuaRijn is geen COVID-19 aanwezig en dat betekent dat kan worden gestart. Elke bewoner mag één vaste bezoeker ontvangen, de frequentie van het bezoek wordt afgestemd en gebeurt op vaste afgesproken tijden. De bezoeker gaat naar niet naar de afdeling maar naar een speciale ruimte en moet 1,5 meter afstand houden van de bewoner. Ook moet de bezoeker een neusmondkapje dragen. Maar het blijft moeilijk, want wie komt er op bezoek? Is dat de partner of één van de kinderen? Ook dat kan spanningen opleveren binnen families.

Mevrouw Van Eijk praat met dochter Anneke
advertentie
advertentie