Vragen over zonnevelden

25 mei 2020 om 08:00 Politiek Deel je nieuws

COTHEN- Een groep omwonenden van de Groenewoudseweg deelde vorige week driehonderd handtekeningen uit wethouder Hans Marchal. De Cothenaren protesteerden hiermee tegen een mogelijk zonneveld. De SP stelde hier schriftelijke vragen over. ´Een burgerpanel dat het toetsingskader heeft gemaakt, was zwaar verdeeld over het Cothense buitengebied. Tegen de dorpskern komen er nu zelfs twee zonnevelden´, bekijkt fractievoorzitter Jeroen Brouwer.

De SP dook in de stukken en vond enkele opmerkelijke zaken. ´De coalitie van VVD, GroenLinks en PCG valt altijd terug op het burgerpanel dat een toetsingskader maakte. Inwoners bepaalden dit, is dat het motto. Maar voor het buitengebied van Cothen was géén consensus en niet eens een meerderheid. Hele gebieden kleurden zij in als ongeschikt. De voorkeurplek voor velden lag bij het Amsterdam Rijnkanaal. Dat panel heeft dus niet echt zeggen voor deze plek hebben gekozen´, begin Brouwer.

Het initiatief langs de Groenewoudseweg kreeg wel het hoogst aantal punten van deskundigen. ´Er is een scoringsformulier opgesteld, waarbij plannen punten kregen. Dat zegt weliswaar iets over de goede bedoelingen. Dat is prima. Blijkbaar gaat dit formulier voorbij aan de opmerkingen die het panel maakte. De ontwikkelaar gaat nu een participatietraject in, om met de buurt te overleggen. Wat is de stem van de buurt dan waard? Wat als de omwonenden nee zeggen? Wat betekent participatie dan? ´ vraagt de SP-er zich af.

Voor de socialisten zijn er meer vraagtekens. Het gebied rond Cothen is landschappelijk wel als goede plek aangewezen. Brouwer; ´Het gebied heeft gemiddeld weinig waardepunten gekregen voor zaken als natuur, cultuur en recreatie. Op de website over zonnevelden maakt de gemeente zelf de opmerking dat de Groenewoudseweg op deze punten wél hoog gewaardeerd is. Daar komt bij dat het agrarische grond is en de ontwikkelaar in overleg moet met de agrariërs. En het ligt in een water-win gebied.´

De SP stelde dus vragen aan het Wijkse college, dat het initiatief door liet gaan. Wethouder Marchal tekende op dat het nog geen gelopen race is. Brouwer gaat verder. ´Gezien de twijfel die al bij het burgerpanel zijn opgekomen, lijkt het ons gek dat dit überhaupt gebeurd. Dit is de entree van het dorp. Als er dan al zo veel twijfels zijn, dan kan de ontwikkelaar toch beter op een andere plekken beginnen? Waarom dan eerst de procedure afwachten?´, besluit hij

advertentie
advertentie