Afbeelding
Adriaan Bos

Afgelasting Shantyfestival Wijk bij Duurstede 2020

23 mei 2020 om 12:03 Muziek

WIJK BIJ DUURSTEDE Het Shantyfestival in Wijk bij Duurstede gaat dit jaar definitie niet door. 

Al 17 jaar organiseert het festivalcomité van het Wijks Shantykoor “Tussen Rijn & Lek” het Shantyfestival. Op acht podia opgesteld in de historische binnenstad zingen shantykoren uit heel Nederland. Overal zijn de stoere zeebonken maar ook de vissersvrouwen te zien en vullen ze de stad en de caféterrassen. De laatste zaterdag van september is in al die jaren, Wijk bij Duurstede het centrum van de Shanty-wereld. Het festival heeft inmiddels een naam opgebouwd, de beste koren van ons land zijn trots op de in Wijk bij Duurstede gewonnen prijzen. Een professionele jury beoordeelt de zangprestaties, en daarmee is ons festival uniek. De top Shantykoren uit Nederland staan voor schut als ze geen Wijkse Zuidwester in hun prijzenkast hebben staan. De vraag om in Wijk bij Duurstede te mogen zingen op het festival is aanhoudend groot.

ORGANISATIE De organisatie van dit feest is in handen van een 20-tal vrijwilligers. Een heel serieus draaiboek is de leidraad van de betrokken mannen en vrouwen. Ze bezoeken de sponsors, selecteren de koren, bouwen de podia op en breken ze weer af, regelen de broodjes, organiseren de parkeerplaatsen, overleggen over het verkeer en de benodigde omleidingen, regelen de EHBO, kortom ze doen alles wat nodig is om het festival te laten slagen. Dat lukt geweldig goed, want ieder jaar weer krijgt het festivalcomité complimenten van de bezoekende koren over de organisatie.

AFGELASTING In januari van elk jaar starten de voorbereidingen voor het festival in het najaar. Ook in het jaar 2020 was dat het geval. Het coronavirus heeft echter inmiddels de hele samenleving op haar kop gezet. Het organisatiecomité en het bestuur van het shantykoor ”Tussen Rijn & Lek” hebben het nog een aantal maanden aangekeken maar inmiddels besloten dit jaar geen festival te houden. Met de opgelegde beperkingen en de 1,5-meter-regelgeving is een korenfestival organiseren een onmogelijke opgave. Bovendien is men zeer onzeker over de opkomst van de koren die wellicht geraakt zijn door het virus en/of het onverantwoord vinden zo compact opgesteld te gaan staan zingen. 

Het in goede banen leiden van de veelal duizenden belangstellenden stelt de organisatie met inachtneming van de regelgeving voor een onmogelijke opdracht. Bovendien vond men het ongepast in deze tijd een beroep op de trouwe sponsors te doen. 

Met pijn in het hart is daarom het geplande festival van 26 september afgelast. ,,We weten nog niet hoe de wereld er in 2021 uit zal zien, daar hebben we ook nog even de tijd voor. Maar hoe dan ook, we laten het u weten zodra er zicht is op, hoe en op welke manier wij verder gaan in de komende jaren", aldus comité en bestuur. 

advertentie
advertentie