Politici in debat tijdens het Wijks Jongerendebat
Politici in debat tijdens het Wijks Jongerendebat Ali van Vemde

Jongeren bepalen thema's debat

10 maart 2018 om 11:30 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Aan de hand van vier onderwerpen, die door leerlingen van Revius Wijk werden bepaald, gingen de acht politieke partijen donderdag 8 maart met elkaar in debat. In de aula was tevens een verkiezingsmarkt, zodat jongeren met al hun vragen bij de verschillende lokale partijen terecht konden.

Ali van Vemde

STANDPUNTEN Volgens een strak schema leidde directeur Sven Baijens het debat. De stellingen werden opgesteld door leerlingen en werden ook door hen geïntroduceerd. Hiervoor kregen zij één minuut de tijd. Op deze stelling mocht door wisselende partijen worden gereageerd en daarna volgde een debat tussen twee partijen dat vijf minuten mocht duren. Onderwerpen waren deze avond verkeersveiligheid, een zwembad, woningbouw en uitgaansgelegenheden. Zo kregen de partijen ruimschoots de gelegenheid om hun standpunten duidelijk te maken. Ook was er volop de gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen of te reageren. De debatleider zorgde er met strakke hand voor dat niet van de betreffende onderwerpen werd afgeweken. Het Wijks Jongerendebat en de verkiezingsmarkt werd georganiseerd door D66 en VVD samen met docenten Ineke Moorthaemer en Philip Korff de Gidts.

VERKIEZINGEN De debatavond was de afsluiting van het maatschappijleerproject 'Politiek' voor de leerlingen havo4 en vmbo-tl3. Eerder gingen leerlingen zelf aan de slag met lokale politiek, georganiseerd door Niels Stormbroek (VVD) en Max van der Meer (D66). Op 20 maart zullen de leerlingen van het Revius zich voor het eerst uitspreken over de Wijkse gemeenteraad in een eigen scholierenverkiezing.

advertentie
advertentie