Al jaren is de Houtense ondernemer Ruben Berendts bezig met het realiseren van een windpark in het buitengebied van Houten
Al jaren is de Houtense ondernemer Ruben Berendts bezig met het realiseren van een windpark in het buitengebied van Houten Kuun Jenniskens

Bestuursrechter buigt zich over windmolensoap Goyerbrug

19 mei 2020 om 15:13 Rechtbank

UTRECHT Is de vergunning voor de bouw van vier enorme windturbines bij de Goyerbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal terecht afgegeven door de gemeente Houten? Over die vraag boog de bestuursrechter in Utrecht zich vandaag. Het werd een juridisch steekspel waarbij nogmaals duidelijk is geworden dat omwonenden mordicus tegen de komst van de windmolens zijn.

Al jaren is de Houtense ondernemer Ruben Berendts bezig met het realiseren van een windpark in het buitengebied van Houten. Een ambitieus plan met vier turbines die, als ze er eenmaal staan, meteen de recordboeken in kunnen. Met een tiphoogte van ruim 240 meter zijn het de grootste molens van Nederland. Ruim twee keer zo hoog als de Domtoren.

Het buitengebied is dunbevolkt en qua weersomstandigheden geschikt voor de plaatsing van de energiebronnen, zegt initiatiefnemer Berendts. ,,En we houden rekening met geluidsoverlast en de omgeving. De windmolens zijn hoog, maar zo ontworpen dat ze niet heel erg opvallen in het landschap. Maar je ziet ze natuurlijk wel staan."

De provincie vindt de Goyerbruglocatie een goed idee. Hetzelfde geldt voor Houten, dat zich als duurzame gemeente wil profileren. Maar de omwonenden en natuurstichtingen voelen zich totaal niet gehoord.

,,De informatievoorziening en inspraakmogelijkheden waren zeer beperkt", zei de advocaat van de familie Trienekens. Het gezin woont naast de Goyerbrug en krijgt aan de overkant van het water de turbines bijna in hun achtertuin. ,,En die windmolens zijn zo groot dat ze er in vergelijking met de Rotterdamse Euromast schattig uitzien. Het traject is niet goed doorlopen en dus moet de vergunning verscheurd worden."

OP DE GRENS De windmolens staan precies op de grens van de gemeenten Houten en Wijk bij Duurstede. Eerder maakte het college van Wijk zich al boos over de molens. Maar die bond later in. Nu zijn er ook verschillende natuurstichtingen die zich met hand en tand verzetten tegen de windmolens. Stichting Belangen Wijkersloot en Omstreken bijvoorbeeld. Zij zetten zich in voor het behoud van kwetsbare natuur in het gebied en zien de turbines als ramp voor de kwetsbare natuur.

Een woordvoerder zei tijdens de zitting dat ook zij pas in een heel laat stadium van de windmolenplannen op de hoogte waren en niet goed hun bezwaren hebben kunnen maken. "Ik hoop dat u als rechter niet alleen kijkt wat er strikt volgens de regels in de vergunning neergezet mag worden, maar ook kijkt naar het hele voortraject. Het is een pervers voorbeeld van hoe burgers buiten de inspraak gehouden zijn. Dit is een proces van David tegen Goliath."

De afgelopen jaren zijn door zowel door de gemeente Houten als energieondernemer Berendts bijeenkomsten gehouden met omwonenden om plooien glad te strijken. Een paar tegenstanders trokken hun bezwaar daarop in.

Het gros van de tegenstanders is echter bereid door te vechten tot het bittere eind. En daarbij zit de woede richting de gemeente Houten misschien wel dieper dan tegen initiatiefnemer Berendts die handig gebruikt maakt van het speelveld waarin hij zich kan bewegen. Het is een principekwestie geworden waardoor de kans dat de windmolens binnenkort staan, uiterst klein is. Op zijn vroegst volgend jaar, maar dat lijkt op voorhand een utopie.

De bestuursrechter doet op 30 juni uitspraak.

(Bron: RTV Utrecht, Mark van der Wel)

advertentie
advertentie