Wilco van Kouwen in zijn studio
Wilco van Kouwen in zijn studio Ali van Vemde

'Kijk op Waik' : Kaieschaiters maken film over Wijk, Cothen en Langbroek

19 mei 2020 om 07:24 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE De afgelopen weken is keihard gewerkt om het leven in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek vast te leggen. De Kaieschaiters zijn samen met Wilco van Kouwen van WvK productions op stap geweest om de mooiste plekjes in onze gemeente te vinden. Bekende Wijkenaren, Cothenaren en Langbroekers vertellen over hun favoriete plek. Nu zit het werk erop. De film kan worden vertoond.

door Ali van Vemde

Met tal van acties hebben De Kaieschaiters de afgelopen corona periode wat kleur gebracht in het leven van mensen die nu de deur niet uit kunnen. Daarnaast kwamen Jan en William op het idee om een film te maken om zo het leven van buiten naar binnen te brengen. Jan: „Die mensen kunnen nu niet zien wat er buiten gebeurt. Ze missen de terrassen, de gezelligheid. Daarom hebben we Wilco van Kouwen benaderd, die voor De Kaieschaiters al meerdere professionele filmpjes maakte. Het uitgangspunt was een film te maken met de mooiste plekjes, de bloesem, maar ook met interviews van bekende mensen uit Wijk, Cothen en Langbroek. Zo waren we bijvoorbeeld bij de burgemeester, wethouders, Theo Mezz, Henk Lakerveld en Joop Mocking.” Aan Gerrit Onink werd gevraagd om de stem eronder te zetten. Het resultaat zou een film van ongeveer een half uur moeten worden, uiteindelijk blijkt deze ruim een uur te duren.

MOOIE PLEKJES Het heeft Wilco van Kouwen heel wat uren gekost voordat hij tevreden was over het resultaat. „Het eindproduct liep iedere keer vast. Ik heb alles in stukjes geknipt en nu is de film helemaal goed.” Ze hebben vooral heel veel lol gehad tijdens de opnames en ontdekt dat ze heel veel mooie plekjes zelf nog niet kenden. Wilco ging aan het werk met de vaste camera, zijn zoon Bob maakte de drone beelden en vriend Gene maakte beelden met een fietscamera. Wandelend en fietsend door Wijk zijn mooie opnames gemaakt. Wilco is (nog) geen Kaieschaiterlid maar helpt al drie jaar lang enthousiast mee als vrijwilliger. Hij heeft zijn eigen bedrijf Grafdelfservice W. van Kouwen, maar zijn grote passie is muziek. Hij studeerde Sound & Audio Engineering en Lichttechniek en werkte met Armin van Buuren en Ilse de Lange. „Maar helaas is in dit vak niet genoeg in te verdienen.” Veelzijdig is hij zeker, zo bouwde hij zijn eigen woonhuis. Hier heeft hij ook een professionele studio, waar hij vele uurtjes doorbrengt.

BIOSCOOP Als eerste is de film aangeboden aan het E&E Gasthuis. Ook Theater Calypso krijgt de beschikking over de film, zodra het theater op 1 juni weer open mag. Daarnaast zal de film op een later tijdstip te zien zijn op het eigen YouTube kanaal van De Kaieschaiters.

PLANNEN TWEEDE FILM Het maken van de film was zo'n succes dat er al wordt gewerkt aan een nieuwe film. Hiervoor zal gebruik worden gemaakt van beelden van nu en van vroeger. En misschien komt er zelfs wel een derde film! Via 't Groentje blijft u op de hoogte.

advertentie
advertentie