Rob Willems
Rob Willems GroenLinks
column

Gewoontes

20 mei 2020 om 06:55 Opinie Raadspraat

Thuis hebben we een scheurkalender met spreuken hangen en eentje bleef me bij deze week; ‘als je echt iets wil veranderen, verander dan je gewoontes’. Ik moest denken aan alle gewoontes van vóór Corona en alle dingen die we toch heel snel gewoon zijn gaan vinden (behalve dan alle ellende die Corona brengt, dat went nooit). Zo werken bijvoorbeeld velen thuis, kijken we vaker naar elkaar om, wandelen en fietsen we veel vaker, consumeren we minder en kopen we vooral lokaal. Natuurlijk, sommige gewoontes van vóór Corona heb ik liever meteen weer terug (familie en vrienden zien, zo vaak en met zo veel als ik wil), maar er zijn ook nieuwe gewoontes waarvan ik hoop dat ik en u ze weten vast te houden.

Als je echt iets wil veranderen, verander dan je gewoontes. Ik moest ook denken aan discussies over onze nieuwe strategie voor het inzamelen van huishoudelijk afval. We produceren als inwoners nog best wat restafval; de laatste jaren blijven we steken op zo’n 180 kilo per persoon en dat is duur en slecht voor het milieu (het meeste restafval wordt duur verbrand). Daarom hebben we besloten het aanbieden van restafval te beprijzen en gaan we nog meer helpen bij het scheiden van het afval. Uit de discussies naar aanleiding van dit besluit, bleek dat het scheiden van afval nog niet voor iedereen gewoon is. Restafval lijkt de normaalste zaak van de wereld en moeite doen om dat te voorkomen minder. Ik hoop dat de gevraagde nieuwe gewoontes hier net zo snel wennen als bij Corona het geval is.

Als je echt iets wil veranderen, verander dan je gewoontes. Ik moest ook denken aan discussies in onze gemeenteraad. We hebben als raadsleden vaak de gewoonte onze standpunten vooral te herhalen, in plaats van suggesties te doen hoe we het wél eens kunnen worden. Ik neem me voor vaker zo’n suggestie te doen en nodig m’n collega’s uit dat ook te doen. En hopelijk wennen ook die nieuwe gewoontes dan net zo snel als bij Corona het geval is.

Rob Willems, GroenLinks

advertentie
advertentie