Stichting Rhijnestein
Stichting Rhijnestein Stichting Rhijnestein

Stichting Rhijnestein helpt met steunen van lokale initiatieven

5 mei 2020 om 11:42 Overig

COTHEN De van oorsprong Middeleeuwse ridderhofstad Rhijnestein ligt aan de Kromme Rijn. Altijd heeft het landgoed een centrale rol vervuld in de lokale samenleving. Met een grote variëteit aan flora en fauna en de cultuurhistorische waarde van de gebouwen, de aanleg van het park en de moestuin wil Stichting Rhjenstein dit behouden en voor de toekomst borgen.

Ali van Vemde

Het bestuur van de stichting bestaat uit de bewoners van Rhijnestein Andreas Reigersman en Frederique Reigersman-van Lidth de Jeude en Rebecca Onderstal. In 2013 is de stichting opgericht met het doel de sociale cohesie en onderlinge hulpverlening tussen mensen te bevorderen, natuur- en landschapsschoon rondom het landgoed te ontwikkelen en het in stand houden en herstellen van de cultuurhistorische waardevolle objecten op het landgoed.

VERBINDING Andreas Reigersman legt uit: „Wij willen op een eigentijdse manier verbinding tot stand brengen. Dat doen we door bijdragen aan projecten, door lokale initiatieven, bijvoorbeeld het Rhijnfestijn, en de volkstuintjes waar de lokale bevolking elkaar treft. Cliënten van zorgboerderij De Bossewaard krijgen hier de mogelijkheid aan hun opleiding tot hovenier te werken. Daarnaast willen we het ecologisch leefklimaat in stand houden. Met de verzorging en het beheer van de natuur met zorg en aandacht ontstaat een biotoop voor planten en dieren. Zo hebben we de gracht opengemaakt en is onder andere een ijsvogel gezien. Onze derde kernwaarde is de cultuurhistorie, niet alleen van Rhijnestein, maar ook hebben we een flinke bijdrage geleverd aan het interieur van de kerk.”

HULP BIEDEN Jaarlijks neemt Rhijnestein deel aan Open Monumentendag. Eens per twee jaar wordt er een sociaal-cultureel evenement .georganiseerd, zoals bijvoorbeeld een openluchtvoorstelling of een concert. Hierin wordt samen opgetrokken met partners. Maar ook steunt de stichting lokale initiatieven of biedt hulp waar nodig. Zo draagt de stichting bij aan het mooie initiatief van de Natuurspeelweide in Cothen en Concert in Cothen. „Het is goed dat mensen weten dat we er zijn,” gaat Andreas verder. „Wij willen graag bijdragen aan projecten en evenementen die passen bij onze doelstellingen, zoals enkele jaren geleden KWF Samenloop voor Hoop. Initiatiefnemers kunnen bij ons een aanvraag indienen.”

PREMIUM ABONNEMENTEN Een ander voorbeeld van de steun van Stichting Rhijnestein is 't Groentje/Wijks Nieuws. Andreas: „Wij vinden het lokale nieuws belangrijk in herkenbare vorm. 't Groentje is een belangrijke drager van lokale informatie. Als de krant verdwijnt blijft een grote groep verstoken van nieuws. Na de noodkreet in de krant vonden we dat we iets moesten doen. Geld doneren past niet bij onze doelstelling. Daarom willen wij als stichting graag een aantal Premium abonnementen geven aan mensen voor wie het bezwaarlijk is om het bedrag van € 47,50 zelf te betalen, maar die toch graag aangehaakt bijven op het nieuws.” Wilt u hiervoor in aanmerking komen, stuur dan een e-mail naar a.v.vemde@bdu.nl

advertentie
advertentie