Jaarlijkse kranslegging op 4 mei in Langbroek
Jaarlijkse kranslegging op 4 mei in Langbroek Ali van Vemde

Herdenking 4 mei in Langbroek en Wijk bij Duurstede

17 april 2020 om 15:00 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE/LANGBROEK Dit jaar is er op 4 mei geen dodenherdenking met publiek. Iedereen herdenkt vanuit thuis de burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Op 4 en 5 mei voelen mensen zich sterk met elkaar verbonden. Juist die behoefte aan gezamenlijkheid wordt in deze moeilijke periode extra in onze samenleving gevoeld. Dit is een belangrijk uitgangspunt bij de vormgeving van een alternatief programma in onze gemeente. „We weten dat we een offer vragen van iedereen, bij welke aanpassing we dan ook doen. Maar uiteraard houden we ons aan de richtlijnen van de overheid met betrekking tot de volksgezondheid," geeft Iris Meerts aan.

AANGEPASTE HERDENKING Het is waardevol om de traditie van herdenken, zoals die al jarenlang bestaat in Langbroek en Wijk bij Duurstede, in stand te houden. Er is een alternatief programma gemaakt door de comités Herdenking 4 mei. Op een waardige manier herdenken, in onderlinge verbondenheid, op een ander moment van de dag, in een zeer beperkte setting.

De tekst op de plaquette op de Grote Kerk "En we blijven gedenken en herdenken, want in het verleden ligt de toekomst" roept ons daartoe op.

KRANSLEGGING In Wijk bij Duurstede leggen op 4 mei twee vertegenwoordigers van het comité 4 mei herdenking een krans bij het monument op de Singel. Twee veteranen leggen kransen bij de zeven graven van militairen, die op de Algemene begraafplaats zijn begraven. De burgemeester en een lid van het comité 4 mei herdenking leggen een krans bij de plaquette op de Markt. Dit alles gebeurt op een wijze die recht doet aan eerbied en respect, met de in acht neming van de 1,5 meter afstand.

PIET DE SPRINGER MONUMENT In Langbroek leggen op 4 mei een vertegenwoordiger van het 4 mei comité en de burgemeester een krans bij het Pieter de Springer monument op de begraafplaats bij de Brink. Hier geldt ook de 1,5 afstand regel.

advertentie
advertentie