School met de Bijbel
School met de Bijbel School met de Bijbel

School met de Bijbel mag uitbreiden

17 april 2020 om 09:23 Politiek

LANGBROEK/WIJK BIJ DUURSTEDE Ondanks gevoelens van onbehagen stemde de gehele gemeenteraad afgelopen dinsdag voor het besluit om het budget voor de uitbreiding van de School met de Bijbel te verhogen met € 280.000 van €356.207 naar € 636.207. Goed nieuws voor de school, de uitbreiding kan doorgang vinden. 

door Agnes Corbeij

De gevoelens van onbehagen kwamen uiteraard voort uit de fikse verhoging van het budget. In januari 2019 werd nog om 350.000 euro gevraagd. Daar stond de raad al sceptisch tegenover, omdat er in Wijk bij Duurstede lokalen leeg staan bij een school met dezelfde Protestant Christelijke achtergrond. Daar kwam later bij dat het budget flink verhoogd - bijna verdubbeld - moest worden. Reden voor deze verhoging was dat er voor minder niet gebouwd kon worden. 

GEEN KEUS Eigenlijk lijkt er geen keus te zijn voor de raadsleden. De gemeente is wettelijk verplicht te zorgen voor huisvesting voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs en de school geeft aan dat het niet goedkoper kan. Om die reden diende de VVD een motie in met het voorstel in de toekomst als gemeente zelf bouwheer te worden en deze taak niet over te laten aan de school, om als gemeente meer grip te krijgen op de kosten.

Wethouder Wil Kosterman maakt duidelijk dat deze keus is gemaakt wegens personeelsgebrek. De gemeente heeft niet genoeg capaciteit om een dergelijk bouwproject te gaan leiden. Daarom is dit bij de school gebleven. Maar dat is niet de enige reden. ,,Het bouwheerschap kan alleen naar de gemeente gehaald worden als de school daarmee instemt. Het is niet afdwingbaar. De gemeente wil regiegemeente zijn en samen met partijen uit het veld de samenwerking aangaan. Dit vraagt om vertrouwen in de partijen.” De VVD kreeg alleen Duurzaam Wijk en WijkNU mee om de motie te steunen. De andere partijen stemden tegen en hadden daarmee een meerderheid.

PROTEST Het besluit om het verhoogde budget beschikbaar te stellen werd met unanieme stemmen aangenomen, maar wel onder protest. Soons (DuurzaamWijk) geeft als stemverklaring dat het een voldongen feit is, Brouwer van de SP spreekt over een gevoel van onbehagen. Smit (WijkNU): ,,Het is jammer dat het gevoel van mijn fractie niet door de portefeuillehouder gevoeld wordt, maar de gemeente staat met de rug tegen de muur. Daarom stemmen wij voor.”

advertentie
advertentie