Gemeentehuis Wijk bij Duurstede
Gemeentehuis Wijk bij Duurstede Kuun Jenniskens

Gemeenteraad vergadert op bijzondere manier

17 april 2020 om 08:42 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Door de corona maatregelen is het voor de gemeenteraad onmogelijk om op de gebruikelijke manier te vergaderen, met alle raadsleden, publiek en pers in de raadszaal. Om die reden werd de vorige vergadering opgeschort. Deze week werd er weer vergaderd in de raadszaal, met per fractie een raadslid aanwezig. 

door Agnes Corbeij

Ook worden niet alle punten behandeld die normaal gesproken aan bod komen. Er wordt in Wijk bij Duurstede alleen fysiek (ter plekke aanwezig) vergaderd bij debatpunten en voorbesprekingen. Dit was afgelopen dinsdag voor het eerst het geval. Er waren slechts 8 woordvoerders van politieke partijen aanwezig en vanuit het college alleen wethouder Kosterman. Inwoners konden de vergadering thuis volgen via een livestream op de website van de gemeente. 

In de wet staat dat gemeenteraden geen beslissingen kunnen nemen, tenzij ze daadwerkelijk bijeen zijn. Wegens de bijzondere omstandigheden is er sinds kort is er een Spoedwet van toepassing, die het mogelijk maakt om een raadsvergadering met alleen hamerstukken digitaal uit te voeren en ook te stemmen. In Wijk bij Duurstede wordt dit vanaf 12 mei toegepast.

advertentie
advertentie