Afbeelding
online

Kerkdiensten online volgen

15 april 2020 om 16:26 Partnercontent

Ook kerken worden getroffen door de maatregelen en richtlijnen rondom het coronavirus. De overheid heeft alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden en dat geldt ook voor kerkdiensten. Gelukkig biedt internet in verschillende gevallen de uitkomst en is het mogelijk om enkele diensten online bij te wonen.

Bijeenkomsten afgelast
Alle bijeenkomsten, samenkomsten en evenementen worden in heel het land geschrapt. De maatregel is ingesteld om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit betekent een klap voor musea, concerten, sportwedstrijden, hotels, congrescentra en verschillende grotere kerken. Hoe lang de sluiting gaat duren is nog niet bekend, maar in ieder geval tot juni. Daarnaast moeten mensen, indien mogelijk, thuiswerken en bij koorts of luchtwegklachten binnen blijven. Kerken zijn niet zomaar voor één gat te vangen. De kerkdiensten gaan over het algemeen gewoon door, maar zonder kerkgangers. Verschillende kerken, zoals de Hervormde Gemeente te Wijk bij Duurstede, zenden de diensten uit via de kerkomroep. Ook wordt er hard gewerkt aan een videoverbinding zodat er niet alleen meegeluisterd, maar ook meegekeken kan worden. Daarnaast worden diensten opgenomen zodat deze later terug te kijken zijn.

Kerk wil er voor iedereen blijven
Door gebruik te maken van moderne media wil de kerk er voor iedereen blijven zijn. Juist in deze moeilijke tijden kan het voor mensen zeer prettig zijn om de kerkdienst bij te wonen, of dit nu fysiek is of niet. Een platform waarop kerkdiensten live gevolgd kunnen worden is kerkdienstgemist.nl. Bezoekers kunnen vele kerken vinden door heel Nederland die via internet hun kerkdiensten aanbieden. Het platform kent een flinke groei sinds de afgekondigde coronamaatregelen en stelt alles in het werk om verder op te schalen zodat er zo veel mogelijk diensten uitgezonden kunnen worden. Het gebruik van de website is gratis voor de luisteraar en/of kijker. De aangesloten kerken maken het mogelijk om de dienst gratis aan te bieden voor een ieder die thuis de kerkdiensten wilt volgen. Ook Stichting Concerten Grote Kerk kiest ervoor om het geplande concert van 5 april te gaan streamen via YouTube.

Voor de kinderen
Volwassenen kunnen de dienst vanaf de bank volgen, maar voor kinderen is dit natuurlijk nog wat anders. Tijdens de reguliere dienst gaan ze misschien naar de kinderbijbelclub zodat ze niet zo lang stil hoeven te zitten. Ook voor kinderen zijn kerken met mooie initiatieven gekomen. Zo staat de website creatiefkinderwerk.nl vol met opdrachten en ideeën voor geloofsoverdracht aan kinderen. Ook in tijden van corona kunnen de jongsten hiermee aan de slag. Het is mogelijk om te abonneren via de kerk, als ouders een abonnement af te sluiten of een eenmalige donatie te doen om het initiatief te ondersteunen. Kinderen kunnen op een leuke manier kennismaken met verschillende Bijbelse verhalen via filmpjes en opdrachten.

advertentie
advertentie