Afbeelding
Manchetknopen

Dubbele manchet: in of uit de mode?

14 april 2020 om 07:41 Partnercontent

Overhemden met dubbele manchet zie je veel bij zakenmannen. Deze mannen willen er graag chique, klassiek en modieus uitzien. Zij dragen overhemden met dubbele manchet omdat het ten eerste hoort bij hun en een normaal overhemd net iets te normaal vinden. Daarom dragen zij een overhemd met dubbele manchet. Je ziet nog veel overhemden met dubbele manchet in de advocatuur, banken en trouwerijen. Een overhemd met dubbele manchet ziet er prachtig uit bij een mooi pak, opgepoetste schoenen en mooie manchetknopen. Maar wat is een dubbele manchet nou eigenlijk? En hoe draag je het op de juiste manier? Is het nog wel in? Hieronder een paar handige tips om het te dragen.

Wat is de beste manier om het te dragen
Dubbele manchetten zijn er in allerlei soorten. Kijkend naar de gelegenheden waarbij het overhemd met dubbele manchet gedragen wordt, is het te allen tijde belangrijk om de juiste pasvorm en boord te kiezen bij je lichaamsbouw. Bij de boord is het belangrijk dat hij de juiste hoogte heeft. Zeker omdat je vaak een stropdas draagt bij een overhemd met dubbele manchet. Dit is ook afhankelijk van het soort boord.

De dubbele manchet hoort ongeveer twee centimeter onder de mouwen van het jasje uit te komen. De manchetknopen horen altijd zichtbaar te zijn hierdoor. Dit zorgt voor een mooie en chique uitstraling van je outfit. Waardoor we gelijk bij het tweede punt komen; de mouwlengte van het overhemd met dubbele manchet. Dat is een belangrijk aspect. Zoals hierboven is vermeld, mag hij ongeveer twee centimeter uitsteken onder een trui of colbert. Niet meer en niet minder. Te lang ziet er een beetje slordig uit, en te kort, zodat hij niet onder het colbert of trui uitkomt, is niet aan te raden. Dit neemt gelijk het effect weg dat je juist met een overhemd met dubbele manchet in combinatie met manchetknopen wilt uitstralen. 

De geschikte gelegenheden 
Casual kan een overhemd met dubbele manchet ook gedragen worden, combineer het alleen wel goed met de rest van je outfit. Door de keuze van de geschikte manchetknopen kan het erg stijlvol en toch casual overkomen. Door de chique en zakelijke uitstraling zijn deze overhemd perfect geschikt voor gala’s of andere avond gelegenheden. Natuurlijk zijn ze ook uitstekend voor zakelijke gelegenheden. 

Hoe wordt een overhemd met dubbele manchet gecreëerd  
Het is een overhemd met een lange mouw, ook wel een manchet genoemd, die twee keer zo lang is als een overhemd met enkele manchet. De manchet wordt hierbij teruggeslagen. Hierdoor wordt er een dubbele mouw laag gecreëerd. Ook wel een overhemd met een dubbele manchet genoemd. Ze zijn net iets zakelijker dan overhemden met een normale manchet. Ook worden zij omschreven als klassieker en traditioneler dan overhemden met een normale manchet. De manchetten zijn aan elkaar te bevestigen door het gebruik van manchetknopen. Hierdoor creëer je een echte chique en zakelijke uitstraling. Ideaal voor de modieuze mannen die van klassiek houden.

De verschillende soorten manchetknopen
Om een manchet mooi te laten uitkomen bij je outfit, kan je zorgen dat de kleur van je overhemd een beetje terugkomt in de kleur van de manchetknopen.Er is heel veel keus, waardoor het ideaal is om jezelf te onderscheiden en steeds net een andere look te creëren. Zo wordt het nooit saai. Tegenwoordig zijn manchetknopen verkrijgbaar in verschillende groottes, kleuren, stijlen en materialen. Zo ook in zijde; een alternatief voor de metalen manchetknopen. Deze worden ook wel vrijgezellenknopen (bachelor knots) genoemd

Manchetknopen zijn eigenlijk chique uitgevoerde knopen die aan het einde van de mouw worden bevestigd om de manchetten bij elkaar te houden. Door de manchetten van het overhemd dubbel te vouwen, kunnen de manchet knopen door de knoopsgaten geduwd worden. Manchetknopen worden al lang gedragen door de mannen. Aan het begin van de zeventiende eeuw alleen door de rijke elite, en rond de negentiende eeuw steeds meer door het normale volk. Manchetten waren in de jaren twintig van de twintigste eeuw het meest populair. Dit kwam door het grote aanbod met versieringen.

Overhemden met dubbele manchet worden een stuk minder gedragen dan vroeger. Bij veel kantoorbanen mag je nu casual of semi-zakelijk gekleed naar het werk. Dit betekent dat je niet altijd meer een stropdas aan hoeft tenzij je nog afspraken hebt. Overhemden met dubbele manchet zijn zeker nog in, maar zijn in bepaalde branches wel verleden tijd. Hierdoor zie je ze minder.  

Overhemden met een dubbele manchet zien er formeler uit dan gewone overhemden, en zijn net zoals het gewone overhemd in alles soorten, maten, kleuren, mouwlengtes en pasvormen te koop. Als het overhemd gecombineerd wordt met een pak, is een klassiek overhemd mooi. Dit overhemd is van hoogwaardig katoen gemaakt en is meestal wit. Wil je nou wat meer kleur in je outfit, geen probleem, dat kan ook. Modieus, klassiek en traditioneel; een goede beschrijving van het overhemd met dubbele manchet. Perfect voor de zakelijke en modieuze man.

advertentie
advertentie