Ook bij het Eigenwijks Speelpark zijn borden geplaatst
Ook bij het Eigenwijks Speelpark zijn borden geplaatst Ali van Vemde

Jongerenwerker Eno Middelham: „Juist nu in contact blijven met jongeren"

12 april 2020 om 13:00 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Burgemeester Iris Meerts riep jongeren met een videoboodschap op om zich toch vooral aan de voorschriften te houden. „Heel veel jongeren passen de voorschriften goed toe en dat is erg fijn om te merken. Helaas is er een kleine groep, die nog steeds doet alsof de voorschriften niet voor hen gelden. Zij kunnen rekenen op een flinke boete. Want die 1,5 meter afstand en groepjes van maximaal drie personen gelden voor iedereen."

door Ali van Vemde

Aan jongerenwerker Eno Middelham de vraag hoe je in deze periode toch de jongeren uit Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek kan bereiken. Eno: „Ook het jongerenwerk heeft te maken met aangepast werk en aangepaste werktijden. De doorlopende casuïstiek en preventieve rol legt een zware druk op ons werk en onze afspraken. Het is hard werken, maar ook mooi werk. We doen het met passie en liefde." Het onderhouden van contact gebeurt op een wat andere manier dan anders. Eno zegt hierover: „Het jongerenwerk is deze weken meer actief op social media (net als de jongeren). De 1-op-1 gesprekken doen we zoveel mogelijk via beeldbellen en we houden contact via Instagram en Whatsapp. In ieder geval twee middagen en avonden in de week zijn we op straat te vinden om contact te maken en te onderhouden met de jeugd. We hebben het dan uiteraard ook over het coronavirus. Het is juist belangrijk om in deze tijden in beeld te blijven bij de jongeren. De problemen waar sommigen mee dealen zijn niet opeens verdwenen door het coronavirus. Voor sommige jongeren betekent het juist dat bestaande problemen worden verergerd door de coronamaatregelen. Denk bijvoorbeeld aan spanningen thuis die verder oplopen."

CONTACT ZONDER ELKAAR TE ZIEN „Er is veel mogelijk," vertelt Eno. „Met je vrienden kun je bijvoorbeeld beeldbellen, zo blijf je op de hoogte van elkaar. Maar ook kun je samen online gamen, quizzen en andere online activiteiten doen. Challenge elkaar via programma's als houseparty.com. Jongeren zijn super handig online en creatief. Bedenk eens een leuke challenge met je vrienden die je thuis kan uitvoeren en kijk eens wat jullie samen leuk vinden om te doen. Houd je bijvoorbeeld van bakken of koken? Kies met je vrienden een leuk recept om thuis uit te proberen en stuur elkaar foto's van het resultaat.

SAMENSCHOLINGEN De eerste boetes zijn uitgedeeld, omdat jongeren zich niet hielden aan het samenscholingsverbod. De jongerenwerker begrijpt het wel, al is het natuurlijk niet verstandig. „Voor jongeren is hun vriendengroep ontzettend belangrijk. Deze situatie is voor hen extra ingewikkeld. Wat wij merken is dat jongeren over het algemeen wel op de hoogte zijn van de maatregelen zoals de 1,5 meter afstand houden, geen samenscholing etc. Wat ontzettend belangrijk is dat jongeren begrijpen waarom deze maatregelen worden genomen. Dat is lastig. Jongeren voelen en zien het gevaar van het virus niet direct. Het virus is niet tastbaar en 'onzichtbaar'. Door met ze in gesprek te (blijven) gaan en ze te informeren, proberen we jongeren bewust te maken. Juist wanneer ze het begrijpen en er bewustwording ontstaat, zullen zij het belang van de regels meer gaan onderstrepen. Juiste informatie is hierbij belangrijk. Op social media worden jongeren overspoeld met fake news. Tijdens de gesprekken komen we nog wel eens jongeren tegen die denken dat ze, zolang ze geen symptomen hebben, het virus niet kunnen overdragen, wat wel het geval is. De regels en maatregelen moeten duidelijk zijn. Jongeren en kinderen mogen nog wel buiten zijn, maar niet in grote groepen. We zien nog heel veel kinderen bij het Eigenwijks Speelpark. Ze gaan er alleen of per twee naar toe, maar zijn natuurlijk niet de enigen met hetzelfde idee. De 1,5 meter afstand houden is dan bijna niet meer haalbaar. Om die reden zijn er nu in het Eigenwijks Speelpark grote borden geplaatst door de gemeente.

NA DE CORONACRISIS De afgelopen jaren is er veel gerealiseerd. Het Eigenwijks Speelpark en het verdienen van vuurwerkcheques bijvoorbeeld. Eno: „Dat was echt een verdienste van de jongeren, wij mochten ze verleiden en begeleiden bij deze vorm van participeren. Dit blijft gewoon doorgaan, ook al staan door het coronavirus alle fysieke activiteiten even stil. Achter de schermen zijn we samen met de jongeren aan het brainstormen over activiteiten voor in de zomer en in het najaar. Nieuwe ideeën kunnen we nu juist verder uitwerken. Mocht je als jongere nog een goed idee hebben, of iets missen in Wijk, Cothen of Langbroek, voel je vrij om deze te delen met ons. Alle ideeën zijn meer dan welkom. Wanneer het normale 'leven' begint kunnen we een vliegende start maken."

EN VOOR NU „We doen dit samen. Praat met elkaar en niet over elkaar. Luister naar de ander en probeer begrip te hebben voor wat de ander zegt. Samen staan we sterk en samen gaan we dit redden."

advertentie
advertentie