Lekdijk West
Lekdijk West Berend Masselink

Lokale natuurtips (2)

21 april 2020 om 07:39 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE  Omdat veel mensen momenteel aan huis gebonden zijn vanwege de coronacrisis, en onder strikte voorwaarden toch mogen genieten van de buitenlucht en de natuur, hebben we Berend Masselink uit WbD bereid gevonden zijn lokale natuurtips met ons te delen. Berend is eindredacteur bij hengelsportmagazines (www.hengelsporthuis.com) en vertoeft vaak in de waterrijke natuur in onze gemeente.

In Wijk bij Duurstede is enorm veel te beleven in de natuur, maar zoals met veel dingen moet je er oog voor hebben. Daarom misschien wat leuke lokale tips. Je ziet momenteel veel mensen vanwege de crisis de buitenlucht opzoeken. Heel verstandig, want het is niet alleen noodzakelijk om wat zon en frisse lucht te blijven meepakken, onder de strikte RIVM richtlijnen en lokale gemeente-aanwijzingen, maar ook omdat de natuur vanwege de lente nu op 'uitbarsten' staat. Maar ook als je liever niet van huis gaat, kun je toch de lente beleven.

Tip 6 – Slechtvalk & ijsvogel

Voor veel mensen lijken het exotische vogels, maar ook in Wijk bij Duurstede kun je deze twee geweldige vogels tegenkomen. Omdat ik in de Horden woon, kan ik vanuit mijn tuin de 'gsm-mast' bij de sluizen zien. Tijdens de vogeltrek in oktober, maar ook vandaag de dag nog, zit er heel vaak een slechtvalk bovenin deze mast. Hij heeft daar prima uitzicht op mogelijke prooien, waaronder de vele verwilderde duiven. Houd deze mast maar eens in de gaten met je verrekijker. Soms zitten er twee, en heel soms vliegt er een derde rond. Ook ijsvogels zie je geregeld langs de Lek, Krommerijn of AR-kanaal. Ik zag ze ook geregeld op het eilandje in het stadspark bij de Hordenweg, waar ze toen overnachtten.

Tip 7 – De comeback van een 'riviermot'

'Zomersneeuw'; het zou een mooie titel van een boek kunnen zijn. Met die term wordt echter het uitkomen van een bijzonder insect bedoeld met de naam 'schoraas'. Deze witte mot-achtige eendagsvlieg verblijft lange tijd als larve (haft) in de rivierbodem, en komt rond augustus in 1 tot 3 dagen 's avonds massaal uit in de vorm van een 'hatch' van tienduizenden witgevleugelde insecten. Aangetrokken door licht kun je deze dan bij lampen en bijvoorbeeld op de veerpont in donker met duizenden tegelijk zien rondkruipen en -vliegen. De Latijnse naam is Ephoron virgo. Bijzonder is dat dit insect door vervuiling compleet verdween, en sinds enige jaren weer terug is. En hoe!

Tip 8 - Bermbloemenweelde

Veel van de ouderwetse dijkflora is verdwenen, maar er komt gelukkig weer nieuwe aandacht voor 'wilde' bloemen. Ook nu het met de bijen minder gaat, worden meer bermen en dijken ingezaaid met bloemenzaad. Dit is ook voor de fruitboeren erg belangrijk voor de bestuiving van fruitbloesems. Keek je eerder al uit naar prachtige wilde bloemen als gele morgenster, smeerwortel of cichorei, nu kom je soms bermen tegen waar nieuwe dijklichamen zijn gebouwd en ineens ratelaar groeit, en in de zomer een uitbundige kleurenpracht van kaasjeskruid, klaprozen en slangenkruid te bewonderen is, zoals aan het meest westelijke puntje van de Lekdijk West.

Tip 9 – Uilen & snoekbaarzen

Wat hebben uilen en snoekbaarzen gemeen? Beide worden pas goed wakker als de zon is verdwenen en de avond invalt. Beide hebben ingenieuze ogen die alles waarnemen in slechte lichtomstandigheden. Uilen hebben bovendien een feilloos gehoor. Snoekbaarzen hebben een reflecterend netvlies dat elk lichtpuntje benut. Gehoor hebben ze niet, maar wel een optimaal zijlijnsysteem dat elke beweging in het water opmerkt, gecombineerd met receptoren voor een sterk reukvermogen. Wie in donker in de Lek wel eens op snoekbaars vist, weet ook hoeveel uilen er in WbD rondvliegen. Zowel kerkuil, bosuil, ransuil als steenuil. Die eerste is best wel nieuwsgierig. Ik maakte mee dat eentje 4 meter boven mijn hoofd bleef hangen en toen in een boom ernaast ging zitten om me te bekijken.

Tip 10 – Hengeltje mee en de natuur in

Veel natuurliefhebbers lijken zich ervoor te schamen om met een hengel langs het water te zitten, maar het is voor mij (naast mijn beroep) de puurste vorm van natuurbeleving. Ook voor kinderen dé manier om op een directe manier met de natuur in aanraking te komen en er veel over te leren. Niet alleen over vissen, maar over alles wat je tegenkomt bij het vissen: vogels, bloemen, dieren en insecten. Soms zelfs bijzondere mensen! Mijn tip is dus deze: ga bij Discus van Leeuwen (voorheen Van Eck) een simpel hengeltje halen met een tuigje erbij en voor een euro wat maden. Of neem wat brood (deeg) of spit wat wormen bijeen in je tuin. Vissen is onthaasten; spannend en ontspannend tegelijk; dé remedie tegen burnouts. Voor vragen mag je me altijd mailen: be.masselink@gmail.com

Tunnelspin
Snoekbaars
Distels en fluitekruid
Kaasjeskruid
Slangenkruid
advertentie
advertentie