Afbeelding
Louis van Oort
blog

Thuis werken in tijden van corona (dag 13)

2 april 2020 om 08:18 Corona Corona in de Kromme Rijnstreek

Tweeënhalve week nu zijn we aan huis gekluisterd. Of nou ja, voor werk en school dan. Het begint zowaar een beetje het nieuwe normaal te worden. Bij ons thuis althans.

Het oudste kind is zonder de stress en rituelen van het eindexamen zomaar ineens semi-officieel geslaagd voor middelbare school, dus hoeft letterlijk helemaal niks meer te doen. En dat brengt hij vakkundig in de praktijk moet ik zeggen.

Het middelste kind staat er prima voor in 3 havo, dus lamlendigheid, kom er maar in! (,,Kan je ook spijbelen voor online lessen?" Eh, ja dus.)

MOOI INKIJKJE De jongste telg heeft veruit de meeste aandacht nodig en gelukkig kunnen we die haar geven. Na een paar dagen wennen lijkt ze niet anders meer te willen dan één-op-één-les. Al mist ze gezelligheid van haar klasgenootjes natuurlijk wel. De juffen, die keihard werken aan een volwaardig online lesprogramma, hebben daar echter iets op gevonden: een paar keer per week hebben ze in groepjes van 5 een videogesprek via Google Hangouts Meet. Dan zien ze elkaar en de juf en kunnen ze even lekker ongedwongen kletsen. Of elkaar hun favoriete knuffels laten zien. Een mooi inkijkje voor de ouders in de dagelijkse belevingswereld van hun oogappels. En voor de leerkrachten – als bijeffect – een mogelijk onthullend kijkje in het privéleven van de leerlingen.

ZIJ-INSTROOMJUF Zoals gezegd, kunnen wij haar die aandacht geven. Waarbij met 'wij' vooral mijn vrouw wordt bedoeld. Haar werk als zzp'er is namelijk vrijwel tot stilstand gekomen, dus is ze razendsnel omgeschoold tot tijdelijke zij-instroomjuf. Het onderscheid juf/mama is niet altijd even helder, maar mamajuf heeft wél direct tijd als er een breinversmelting plaatsvindt op het moment dat een deelsom niet lukt. Terwijl in de échte klas bij juf-juf op dat moment vaak toevallig net eerst Roos, Winston of Adnan aan de beurt is. Kortom, als dit zo doorgaat, zijn we ruim voor mei door het complete groep-5-curriculum heen. Kunnen we eindelijk die 'verloren' weken goed maken.  

HARTSLAG OMHOOG Ook als je kinderen nog niet leerplichtig zijn, heeft het thuiswerken zijn voor- en nadelen, maakt Annabelle (31) duidelijk:

,,Ik snapte nooit waarom ouders altijd zo panisch reageren als hun kind huilt. Maar nu ik net een paar maanden moeder ben, snap ik het heel goed. Misschien is het biologisch, maar als onze baby gaat huilen, gaat m'n hartslag omhoog en begin ik direct te zweten. Héél handig als je thuis werkt... (wél relaxed als je een kolvende moeder bent trouwens, bedenk ik me nu)

,,Ik werk pas sinds vorige week thuis, niet bepaald een early adopter dus. Ik, net een paar maanden in dienst, wilde me natuurlijk van m'n beste kant laten zien. Maar na een nachtmerrie over buizen in je keel en een jerrycan over je hoofd, zie ook ik in, dat dat onverantwoord is.

MODEPOLITIE ,,Het bevalt me wel dat thuis werken. Ok, de modepolitie moet niet onverwacht langskomen en de vloer is opvallend schoon, maar ik vind het wel wat. Ik besef wel dat ik een van de 'lucky few' ben met een partner die om coronaredenen nu even zonder werk zit. De werk-zorgverdeling was daardoor makkelijk gemaakt. Hij zorgt, ik werk. 'Lucky few' schrijf ik bewust met aanhalingstekens, want als het virus ons leven te lang gaat beheersen, zal de werk-zorgverdeling helaas zo blijven."

En zo zal het bij steeds meer stellen gaan, vrees ik.

DEEL JE ERVARINGEN Nu een groot deel van Nederland noodgedwongen thuis aan de slag moet voor de baas, zijn wij benieuwd naar die problemen. Waar loop je tegenaan? Wat voor bijzondere dingen heb je al meegemaakt? Hoe los je problemen op en zijn er ook onoverkomelijke problemen?

Daarnaast horen wij ook graag over andere ervaringen met thuis werken: Waarom is het juist wél prima te doen of zelfs ideaal? Heb je iets leuks meegemaakt tijdens het thuis werken? Laat het ons weten op wijksnieuws@bdu.nl. In woord, maar ook in beeld! Je verhalen en foto's zijn meer dan welkom. De leukste laten we (desgewenst anoniem) terugkomen in dit blog.

Werk ze!

Louis van Oort

advertentie
advertentie