Niek van Staaden
Niek van Staaden GroenLinks
column

Oma

25 maart 2020 om 07:02 Politiek Raadspraat

Voor mijn gevoel bleef ze altijd 65, maar de laatste jaren kunnen we de tijd niet langer wegdenken. Ik heb enorm veel respect voor het optimisme waarmee ze iedere dag weer begint. Als de kleine dingen voor mij ook zo'n marathon worden, kan ik alleen maar hopen op dezelfde innerlijke kracht. Na de historische coronaspeech van Rutte, die alweer maanden geleden lijkt, belde ik haar. Mijn boodschap: het is prima om tegen mensen te zeggen "Lief dat je langs wil komen, maar zullen we in plaats daarvan even bellen?" M'n moeder zag dat anders. Een mens kan letterlijk ziek worden van isolatie. Ik begrijp nu al beter wat ze bedoelt.

M'n lief is vitaal en werkt in de ouderenzorg. Ze maken er het beste van en staan dagelijks voor grote dilemma's. Gaan we de huiskamer of fysio ombouwen voor groepsquarantaine? En wat als het ziekenhuis een beroep op ons doet? Wanneer gebruiken we schaarse mondkapjes of zeggen we: blijf maar thuis tegen onmisbare medewerkers? Maar ook: waarom krijg ik geen bezoek meer? Niet alle bewoners begrijpen waarom ze plotseling alleen zijn. Hartverscheurende situaties die mij diep hebben geraakt.

Ook de vrees voor recessie, faillissement en werkloosheid is reëel. Wereldwijd komen grote delen van de economie tot stilstand. Toch ben ik positief gestemd. Overheden en centrale banken zijn in staat en bereid tot ongekende steunmaatregelen. We hebben een regering die luistert naar deskundigen. En overal bruist het van de maatschappelijke energie en initiatieven, zoals de Facebookgroep 'Handje helpen Wijk bij Duurstede'.

De 40% regel zegt: als je denkt dat je er helemaal doorheen zit, ben je pas op 40% van je kunnen. Ik ben ervan overtuigd dat dat ook voor ons als samenleving geldt. Als we maar ons hart en hoofd blijven gebruiken. Vermijd groepen. Blijf zoveel mogelijk thuis. Maximaal drie mensen op bezoek. En houdt altijd en overal anderhalve meter afstand. Als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor de ouderen die nu alleen zijn. Voor je opa en oma. Of voor de mensen die keihard werken om hen gezond te houden.

Niek van Staaden
GroenLinks

advertentie
advertentie