Aan het werk op De Wegwijzer
Aan het werk op De Wegwijzer De Wegwijzer

Update: Hard aan het werk op de Wijkse scholen

22 maart 2020 om 14:46 Onderwijs

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is vreemd, scholen zonder kinderen. De komende weken, tot en met 6 april, blijft dat in ieder geval zo. Maar het onderwijs moet doorgaan. Daarom een rondje langs de scholen in de gemeente. Hoe gaan zij er mee om?  Brede School Het Anker en de Oorsprong scholen vertellen hoe zij het hebben geregeld. Zo blijft directeur van De Wegwijzer, Aart Molendijk, contact houden met de kinderen. In filmpjes leest hij de kinderen voor. Het is een enorm succes. Niet alleen de jongste kinderen, maar ook oudere kinderen en hun ouders genieten. Op de Facebookpagina van Aart Molendijk zijn de filmpjes te zien.

Ali van Vemde

Brede School Het Anker laat weten dat er de afgelopen dagen door de leerkrachten enorm veel werk is verzet om het thuiswerken voor de kinderen op orde te krijgen. Inge Westerveld: „We hadden al te maken met veel personeelsleden met verkoudheidsklachten, waardoor we ons genoodzaakt zagen de ouders vooruitlopend op de beslissing van het Rijk, zondagmiddag te informeren dat we sowieso zouden sluiten. Het onderwijs kon met zoveel afwezige personeelsleden niet verantwoord doorgang vinden. Maandagochtend zijn we met een klein clubje collega's op school aan de slag gegaan en hebben we afspraken gemaakt hoe we het thuisonderwijs aan de de kinderen willen organiseren. Dit hebben we gedeeld met alle collega's op afstand en iedereen is, op school of niet, aan de slag gegaan. Woensdagmiddag zijn alle pakketjes door de ouders opgehaald. Kinderen die thuis niet beschikken over een devices hebben we de mogelijkheid gegeven een chromebook van school te lenen. Elke dag beantwoorden de leerkrachten tussen bepaalde tijden de mail. We hebben ook afgesproken dat in sommige groepen kinderen nog een keer gebeld worden. In andere groepen houdt de leerkracht digitaal contact door met elkaar 'live' te gaan op gezette tijden. Een aantal kinderen wordt in de school opgevangen."

OORSPRONG SCHOLEN DE WEGWIJZER EN DE REGENBOOG Aart Molendijk: „Afgelopen maandag en dinsdag hebben de leerkrachten van De Wegwijzer de 'thuiswerk pakketten' in orde gemaakt. Mooi om te zien hoeveel creativiteit daar bij los kwam en hoe snel mensen kunnen  schakelen. Sinds woensdagochtend zijn de leerlingen van De Wegwijzer thuis hard aan het werk. Sommige onderdelen op papier en in het schrift en voor een groot deel digitaal. In de groepen 5 t/m 8 wordt er op het gebied van taal en rekenen gewerkt met Snappet. Een digitaal programma waarbij de leerkracht op afstand kan zien wie er aan het werk is en wat de resultaten zijn. Normaal is die afstand natuurlijk in het betreffende klaslokaal, maar het werkt ook in deze bijzondere situatie. De leerkracht kan op die manier direct reageren naar zijn of haar leerlingen. Bij het ontwikkelen van het thuiswerk ben je natuurlijk ook heel erg gefocust op de ouder die dit proces thuis ook deels moet gaan begeleiden. Het grote gemis van deze periode is natuurlijk dat er geen contact is tussen de juf en meester en de kinderen. Dan is het een geluk bij een ongeluk dat we leven in 2020 met alle digitale mogelijkheden. Iedere ochtend ontvangen de leerlingen een filmpje van hun leerkracht ter motivatie en met uitleg van de stof van die dag en leerkrachten krijgen ook op hun beurt weer veel foto's en filmpjes terug van hun leerlingen. Prachtig materiaal: ouders die in de leerkrachtmodus staan, kleuters op zoek naar verschillende vormen in huis, kinderen uit groep 3 aan het werk met Vellig Leren lezen… De eerste drie dagen zien we als een opstartperiode, vanaf maandag krijgen alle 500 leerlingen van de school een weektaak. Voor De Wegwijzer gaat het dan niet alleen om de hoofdvakken van school, maar zullen de vakken die bij ons cultuurprofiel horen, ook zeker een plek gaan krijgen in de weektaak! We zijn er van overtuigd dat deze periode waarin de leerkracht op een andere manier onderwijs geeft en we een beroep doen op het begeleiden van ouders bij het thuiswerk, parels gaat opleveren waar we in de periode die volgt op deze crisis veel pret van gaan hebben. En natuurlijk hopen we dat de pleinen aan de Karolingersweg en de Zonnewijzer weer snel zullen bruisen met kinderpret!"

„Ook op de Regenboog is hard gewerkt om pakketjes te maken voor al onze leerlingen en die zijn in etappes op dinsdag allemaal opgehaald, samen met een weektaak, die ook nog digitaal verstuurd is. Geweldig inderdaad om te zien hoe er vlot wordt geschakeld en samengewerkt met elkaar op school, maar ook met de mensen van de kinderopvang, collega directeuren en onze uitvoerend bestuurder. Heel fijn ook om van de ouders complimenten te krijgen en te merken hoe ouders zelf ook enorm hun best doen om de kinderen zelf op te vangen nu de school dicht is en elkaar daarbij helpen.  Vanaf woensdag zijn ook onze kinderen en collega's vanuit huis aan het werk; met boeken en schriften van de school, maar ook zeker digitaal. De ICT-juf van de Regenboog werkt nauw samen met de andere ICT-ers vanuit onze Stichting en er is heel veel materiaal waar de kinderen op in kunnen loggen. Elke dag is er op een vaste tijd een paar uur de mogelijkheid om contact te hebben met eigen juf en meester, wat natuurlijk heel erg fijn is! Niet alleen voor het schoolwerk, wat we zo goed mogelijk door proberen te laten gaan, maar het is ook fijn om je juf of meester even te horen of zien. De leerkracht van de verrijkingsgroep gaat zelfs vloggen! Het is een bizarre situatie voor iedereen, waar we met elkaar de schouders onder zetten en die hopelijk oplevert dat de boel goed onder controle gehouden kan worden, waardoor het gewone leven weer snel zijn gang kan gaan, met een school vol met vrolijke kindergeluiden!! De noodopvang van kinderen met een ouder die een vitaal beroep heeft, is goed geregeld en vindt voorlopig plaats op de scholen van De Oorsprong zelf! 

advertentie
advertentie