Bea Stooker doet haar werk met veel liefde
Bea Stooker doet haar werk met veel liefde Ali van Vemde

Bea Stooker werkt in de zorg: „Ik heb een fantastisch vak"

20 maart 2020 om 10:26 Zorg

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is deze week de landelijke Ontdek de Zorg week. Juist in een week waarin meer dan ooit duidelijk wordt hoe hard de mensen nodig zijn die in de zorg werken. Op dit moment in de ziekenhuizen, waar de druk extra groot is door het coronavirus, maar ook in verzorgingstehuizen en in de thuiszorg. Alle regionale evenementen voor deze week zijn afgelast. Op de website is te lezen: „De inzet van zorg- en welzijnsprofessionals is op dit moment elders hard nodig. Ook willen we eraan bijdragen om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken."

Ali van Vemde

Bea Stooker is woonondersteuner bij het Ewoud en Elisabeth Gasthuis (onderdeel van QuaRijn), een nieuwe functie. Het belangrijkste van deze functie is het creëren van een huiselijke sfeer in de woonkamers en algemene ruimtes, zodat cliënten en bezoekers zich veilig en welkom voelen. Het is een laagdrempelige functie voor mensen die hart hebben voor de ouderenzorg. Bea werkt op PG2, een afdeling waar mensen met dementie kleinschalig kunnen wonen. Ze vertelt dat ze mensen zoveel mogelijk het gevoel van thuis willen geven. „Als woonondersteuner verzorg je onder andere alle maaltijden," vertelt Bea. „Dat begint al met het ontbijt. Sommige mensen eten op hun kamer, dan moet je een boterhammetje maken; anderen eten in de woonkamer. Ook de lunch, de koffie en het avondeten verzorgen we. De hele dag door zijn we bezig met boodschappen opruimen, het verzorgen van de was en het bereiden van de maaltijden met altijd verse ingrediënten. Maar ook doen we spelletjes met de mensen die dat nog kunnen of we brengen ze naar beneden als er activiteiten zijn. Of er is even tijd om een wandelingetje te maken of om even afzonderlijk met een cliënt bezig te zijn met bijvoorbeeld de tovertafel. Dit werk is een fijne aanvulling op de reguliere hulp. Er is meer aandacht voor de ouderen."

[FIJN WERK} Bea werkt al vanaf haar zestiende. „Pas later heb ik bedacht dat dit het werk is dat ik leuk vind. Nu moet ik na 36 uur werken ook nog thuis leren en mijn certificaten halen. Dat is best zwaar."Ze doet dit werk nu anderhalf jaar. Daarvoor werkte ze als huishoudelijke hulp in Bunnik, ook bij QuaRijn. Omdat dit lichamelijk zwaar werd kreeg ze deze functie aangeboden. „Het is fantastisch werk," vertelt ze. „Ik kan hier veel creativiteit in kwijt. Leuke recepten bedenken bijvoorbeeld. Zo heb ik pas heerlijke ragout gemaakt. De mensen die dat kunnen helpen mee, bijvoorbeeld met het schillen van de aardappels of slagroom kloppen. Als ze jarig zijn mogen ze kiezen wat ze willen eten. Wat ik ook erg leuk vind is knutselen. Vier uur in de week werk ik bij welzijn. Ik ben altijd al heel creatief geweest. De boel versieren, een bloemetje neerzetten, het gezellig maken, daar hou ik van."

LEREN Door het volgen van cursussen leert Bea steeds meer bij. „Op dit moment is er veel aandacht voor handhygiëne. Maar ook moet je weten hoe je om moet gaan met dementie. En natuurlijk moet je alles weten over de HACCP (Hazard, Analysis, Critical, Control, Point) normen. Je moet bijvoorbeeld weten hoe lang je voedsel kan bewaren, hoe je eten moet bereiden en moet schoonmaken. Eigenlijk ben ik altijd met mijn werk bezig, ook als ik thuis ben. Dan bedenk ik leuke recepten of ben ik creatief bezig. Nu heb ik een vogeltje gemaakt. Zoiets brengt gezelligheid. Het leuke van dit werk is dat je er echt voor de mensen bent. Het is liefdevol werk."

Zoiets kan natuurlijk niet alleen. Bea: „Ik moet wel zeggen dat we een fantastisch team hebben. We zijn goed op elkaar ingespeeld. Iedereen helpt elkaar waar mogelijk, ook de vrijwilligers, die heel erg welkom zijn. We hebben eigenlijk altijd vrijwilligers tekort. Het is moeilijk om personeel te krijgen, want het grootste deel van de mensen die hun opleiding hebben afgerond gaan werken in een ziekenhuis. Er is altijd iemand op de woonkamer en met de functie van woonondersteuner is er altijd toezicht. Dat geeft toch een stukje veiligheid. Ik heb hier echt mijn plek gevonden."

advertentie
advertentie