Afbeelding
Energielabel

Energielabel voor woningen

19 maart 2020 om 17:08 Partnercontent

Voor verkopers en verhuurders van woningen is het sinds 2015 verplicht om een energielabel aan te vragen. Hierdoor weten de nieuwe bewoners wat het energielabel van de woning is en hoeveel energiekosten ze gemiddeld maandelijks kwijt gaan zijn. Over algemeen beschikken nieuwbouwwoningen altijd over energielabel A.

Wat is een energielabel?
Een energielabel wordt gebruikt om te laten zien hoe energiezuinig een woning is. Huiseigenaren zijn verplicht om een energielabel aan te vragen voordat een woning verkocht of verhuurd wordt. Het energielabel laat vervolgens zien of de woning veel of weinig energie verbruikt. Het zuinigst zijn woningen met een A-label. Vaak zijn dit jonge woningen die voorzien zijn van diverse isolerende maatregelen en/of zonnepanelen of een warmtepomp. Het G-label wordt uitgereikt aan de minst energiezuinige woningen. Op het energielabel staan ook handige tips met betrekking van energiebesparende maatregelen die geschikt zijn voor de woning, zoals het plaatsen van dubbelglas of de isolatie van het dak of de muren. Voor het aanvragen van een energielabel zijn er enkele documenten nodig. Het aanvragen gaat volledig online met DigiD via de website van energielabel voor woningen.

Slimmer huis
Gemeente Wijk bij Duurstede heeft daarnaast een onafhankelijk energieplatform opgericht om inwoners die aan de slag willen met energiebesparing te helpen. Er zijn vele tips voor inwoners, onder andere over energie vergelijken, mogelijkheden om van het gas af te gaan, zelf energie opwekken en nog veel meer. Ook is er informatie te vinden over mogelijke subsidies. Zo kan men een aanvraag doen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor een subsidie van ongeveer 20 procent van de kosten van minimaal twee energiebesparende maatregelen indien deze worden uitgevoerd door een bedrijf. Daarnaast kunnen inwoners terecht bij het Energieloket in de Steenstraat op nummer 2. Iedere dinsdag- tot en met vrijdagmiddag tussen 13.30 en 17.00 uur worden hier vragen beantwoord over aardgasvrij wonen en energiebesparing. De gemeente Wijk bij Duurstede zit zelf ook niet stil en heeft onder andere aangekondigd om zonnepanelen te gaan plaatsen op rioolwaterzuiveringen.

Woningwaarde stijgt bij energielabel A en B
Niet alleen is het goed voor het milieu om energiebesparende maatregelen te nemen en de woning te verduurzamen. Huiseigenaren profiteren ook van een stijging in woningwaarde wanneer het energielabel B of A is toegekend. Daarnaast zijn de maandelijkse lasten lager doordat het energieverbruik lager is. Uit onderzoek van Tilburg University is gebleken dat woningen met een hoog energielabel gemiddeld €6.000 meer opleveren bij de verkoop in vergelijking tot woningen met energielabel F of G. Een bijkomend voordeel is dat deze woningen meer gewild zijn en ook gemiddeld genomen een maand korter in de verkoop staan dan woningen met energielabel F of G. Voor mensen die overwegen om te verhuizen kan het dus zeker de moeite waard zijn om de woning zelf nog te voorzien van energiebesparende aanpassingen.

advertentie
advertentie