Afbeelding
WhatsApp

WhatsApp-buurtpreventiegroep in Wijk bij Duurstede

19 maart 2020 om 17:07 Partnercontent

De gemeente Wijk bij Duurstede heeft op haar gemeentelijk website de WhatsApp-buurtpreventiegroep aanbevolen voor alle inwoners van de gemeente. Het initiatief voor de Whatsapp-buurtpreventiegroep ligt overigens niet bij de gemeente, maar bij de stichting WABP. Deze stichting heeft als doel om op landelijk niveau in alle Nederlandse buurten en wijken een WhatsApp-buurtpreventiegroep op te richten.

Nut van de WhatsApp-buurtpreventiegroep
De WhatsApp-buurtpreventiegroep is opgericht om buurten en wijken veiliger te maken. Vrijwel iedereen heeft wel WhatsApp op zijn of haar smartphone. Hierin kan een groep worden opgericht waar iedereen in de straat, wijk of buurt lid van kan worden. Worden er inbraken, vandalisme, sluikstorten of andere onregelmatigheden geconstateerd, dan kan dit via de app worden doorgegeven en kunnen buurtbewoners er zelf iets aan doen of de politie waarschuwen. De Universiteit van Tilburg heeft de werking van een dergelijke groepsapp onderzocht in de gemeente Tilburg. Het bleek dat de groepsapp voor een spectaculaire daling heeft gezorgd van het aantal inbraken. Het aantal inbraken in Tilburg was met de helft afgenomen. Uiteraard moet voorkomen worden dat de groepsapp gebruikt gaat worden voor sociale gesprekken, daar is deze groepsapp niet voor opgericht. Een daling met de helft van het aantal inbraken zorgt voor enorme werkdrukverlaging bij de politie, dus het is logisch dat de gemeente Wijk bij Duurstede de nodige reclame maakt voor de WhatsApp-buurtpreventiegroep. Buurtbewoners creëren er een saamhorigheidsgevoel mee en zijn eerder geneigd om de politie in te schakelen.

Hoe werkt de WhatsApp-buurtpreventiegroep?
Iedereen in heel Wijk bij Duurstede kan meedoen aan een WhatsApp-buurtpreventiegroep. Op de website van de stichting WABP kan gezocht worden of een buurt of wijk al is aangemeld voor een WhatsApp groep. Is dit het geval, dan kan een buurtbewoner zich bij deze groep aanmelden. Het kan ook zijn dat een buurt nog niet is voorzien van een WhatsApp-groep. Het is dan mogelijk om zelf het initiatief te nemen en via WABP een eigen WhatsApp-groep voor een bepaalde buurt of straat op te richten. Wanneer de oprichter meerdere mensen in de straat activeert, dan zal de groepsapp al snel vollopen met buurtbewoners en is er een volwaardige WhatsApp-buurtpreventiegroep ontstaan. Een groepsapp kost de bewoners niets. Enkel een sim only vergelijken voor een werkzame internetverbinding is noodzakelijk. Aangezien iedereen tegenwoordig een smartphone heeft en sim only vergelijken gemakkelijk is, is toegang tot een WhatsApp-buurtpreventiegroep voor niemand een probleem.

Gebruik volgens de SAAR-methode
Een WhatsApp-buurtpreventiegroep werkt volgens de SAAR-methode. SAAR staat voor Signaleer, Alarmeer, App en Reageer. Dit is de volgorde hoe leden van de groepsapp moeten reageren. Tijdens het signaleren van een verdacht feit moet de getuige zoveel mogelijk gegevens onthouden, zoals het uiterlijk van de dader(s). Daarna is het van belang om te alarmeren door de politie te bellen. Vervolgens kan het signalement in de groepsapp worden doorgegeven aan de overige buurtbewoners, zodat daders niet uit het oog verloren worden. Het reageren staat voor het in de gaten houden van de daders, eventueel met meerdere buurtbewoners, totdat de politie is gearriveerd.

advertentie
advertentie