Henk Terwal
Henk Terwal Henk Terwal

12 aquarellen van kerkinterieurs van Henk Terwal; vernissage 'Oog voor de Ruimte' in de Grote Kerk

18 maart 2020 om 07:16 Kunst

WIJK BIJ DUURSTEDE Met heel goed kijken en uiterst secuur werken weet Henk Terwal kerkinterieurs in aquarel vast te leggen. Op zaterdag 27 juni, om 14.00 uur, wordt de expositie 'Oog voor de Ruimte' geopend. De kunstenaar zal dan ook zelf aanwezig zijn om een toelichting te geven op zijn werk. De expositie loopt tot en met Open Monumentendag op zaterdag 12 september.

Ali van Vemde

Op zondag 1 maart verleende Henk Terwal zijn medewerking aan de Evensong met Kamerkoor Vocaliber uit Huizen. Een mooie gelegenheid om de kunstenaar alvast even te spreken over zijn bijzondere werk. Tussen de repetities door vertelt hij over zijn fascinatie voor oude kerken die de tand des tijds hebben doorstaan. Hij is een van de weinige kunstenaars op dit gebied. Ook de kerk in Wijk bij Duurstede legde hij vast. „Het was een lang gekoesterde wens van me om in deze kerk aan het werk te gaan." De speciaal voor deze expositie vervaardigde aquarel van het interieur van de Grote Kerk zal op 27 juni worden onthuld. In totaal zijn er twaalf aquarellen van kerkinterieurs te zien tijdens de tentoonstelling

Henk Terwal is gehaast, maar maakt graag even tijd om over zijn werk te vertellen. „Deze gebouwen fascineren me. Ook het interieur van de kerk in Wijk bij Duurstede wilde ik graag vastleggen. Er is zoveel gedaan om het gebouw te behouden, zoals de verschillende restauraties en recentelijk het Engelse orgel, dat door vrijwilligers helemaal opnieuw is opgebouwd. De wens om het interieur van de kerk vast te leggen was er al langere tijd, maar nu is het gelukt en is het werk voltooid." Rond 2006 is hij gestart met het tekenen en schilderen van de kerkinterieurs. „Ik heb er zo'n 30 à 35 gemaakt. Het verschaft mij veel plezier. Ik kom graag in kerken."

TEKENEN EN SCHILDEREN In zijn werkzame leven was Henk Terwal (1948) lithografisch tekenaar. Nu verbeeldt hij kerkinterieurs tot ingetogen monumenten. Hiermee zet hij de Hollandse traditie der 'perspectieven' voort die begon met het werk van onder andere P.J. Saenredam (1597-1665). Hij heeft zich de techniek zelf moeten aanleren. In veel kerken in ons land zullen bezoekers hem hebben zien zitten aan een tafeltje in de kerk om ieder detail vast te leggen. Ze mogen van hem meekijken. „Je moet het kunnen zien. Als ik daar zit zie ik steeds meer dingen. Maar soms laat ik ook bewust dingen weg." Hij neemt eerst de ruimte in zich op en dan kiest hij de plaats. Deze gezichtshoek is het startpunt van het beeld. Bij het tekenen op locatie, nu ook in Duitsland, gebruikt hij een speciaal schetsboek op A3 formaat. Daarnaast maakt hij foto's van details. De schets wordt dan vergroot middels een kopieerapparaat. De kopie wordt aangepast en helemaal nagetekend op tekenpapier om alle fouten er uit te halen. „Dat is nodig, want dan kan ik nog ingrijpen om verkeerde perspectieven te voorkomen. Dat moet goed zijn," vertelt hij. „Het tekenen op aquarelpapier kan maar één keer, want het potlood dat ik gebruik snijdt in het papier. Uitgommen kan niet." Als dat gedaan is wordt de aquarel laag voor laag in kleur 'ingewassen'. Hierbij moet goed worden afgewogen waar het licht vandaan komt en hoe je dat moet 'schilderen'. Het is een klus die heel wat concentratie vereist en maanden werk kost. „Af en toe heb ik er wel eens slapeloze nachten van," zegt de schilder. Hij stelt dan ook hoge eisen aan zichzelf. "De herkenbaarheid moet groot zijn, het moet wel als die kerk te herkennen zijn."

GROTE KERK Terwal verheugt zich erg op de expositie in de kerk. „Het is geweldig om hier weer terug te zijn. Organist Pim Schipper kwam op het idee om hier een expositie te organiseren. Dat doe ik heel graag." Tijdens de feestelijke opening van de expositie op zaterdag 27 juni zal Pim dan ook het Kiespenningorgel bespelen. Iedereen is van harte welkom bij deze opening..

Meer over het werk van Henk Terwal is te vinden op de website henkterwal-kerkinterieurs.com

advertentie
advertentie