Gerard Migchels
Gerard Migchels Marianna Migchels Gooiker

Investeren in Cothen

18 maart 2020 om 07:15 Column

Meedenken over de toekomst van Cothen, Langbroek en Wijk. Zo'n 800 inwoners hebben via een enquête en meedenksessies aangegeven wat goed is en zo moet blijven. Maar ook van wat beter zou kunnen.

Binnenkort gaat de raad met elkaar in gesprek over deze uitkomsten. Wat viel mij als CDA raadslid het meest op?

In het verslag staat: "Cothen is het best te omschrijven als een rustig dorp. De saamhorigheid tussen inwoners is sterk. Cothenaren hebben weinig behoefte aan verandering. De verkeersveiligheid zou wel iets beter mogen en ik wil er een paar winkels en starterswoningen bij. Maar behoud het unieke dorpse karakter! "

En dan wat cijfers: 74% woont er vanwege de mooie omgeving, 74% vindt het een prettige plek om te wonen, 54% vindt leefbaarheid het belangrijkst en 35% wenst meer ruimte voor woningen.

Cothen is geen verkeerde plek om te wonen. Maar het kan nog beter.

Vorig jaar gaf de wethouder aan dat een gedeelte van de bedrijfsverplaatsingen van het bedrijventerrein Cothen naar het Stefanusterrein te duur zou zijn. Ik dacht toen direct: we laten een kans liggen om zoveel mogelijk bedrijven te verplaatsen. Een kans voor nog meer woningen en nog minder vrachtwagens door Cothen.

Ik heb toen gevraagd om toch ook de resterende bedrijven mee te nemen in de doorrekening van de plannen. En om er ondernemend en creatief naar te kijken. Of gebouwen met een hoge boekwaarde dan misschien een andere functie kunnen krijgen. Bijvoorbeeld jongerenhuisvesting. De wethouder heeft dat toegezegd.

We zijn nu een jaar verder. Nog steeds is het niet geregeld. Ik heb daarom samen met de SP schriftelijke vragen gesteld. Het kan toch niet zo zijn dat we de kans die er nu ligt om zoveel mogelijk bedrijven te verplaatsen niet maximaal benutten. Ik weet dat dit mogelijk flink extra geld gaat kosten. Maar daar staat heel wat tegenover: fors minder vrachtverkeer op de Willem Alexanderweg en op de Dorpsstraat en flink meer woningen. Een beter leefklimaat in het dorp.

Het CDA investeert graag in de toekomst van Cothen. Want het kan nog beter.

[Gerard Migchels,
fractievoorzitter CDA]

advertentie
advertentie