Inspirerende avond over eenzaamheid
Inspirerende avond over eenzaamheid Marijke Dekker

Terugblik op inspirerende avond Eenzaam? Samen één! - Echt luisteren helpt!

17 maart 2020 om 11:30 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE  Heb jij je weleens eenzaam gevoeld? Hoe voelde dat? Wat wilde je dat anderen zouden doen? En wat juist niet? Het zijn confronterende vragen die drs Emmy Davids aan het publiek stelde tijdens haar lezing op de avond over eenzaamheid. En tegelijk eye-openers.

Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem. Complex ook. Qua oorzaken, signalen en ondersteuning. Dat het thema ook in Wijk bij Duurstede leeft, bleek op 11 maart bij de goedbezochte avond 'Eenzaam? Samen één!'. De inspirerende avond was georganiseerd door de Wijkse GroenLinks, PvdA, SP en D66.

INDRUKWEKKEND Indrukwekkend was het persoonlijke verhaal van een jongere. Door een ernstige ziekte verloor ze haar vriendschappen en voelde zij zich jarenlang eenzaam, leeg en waardeloos. Toch wist ze met veel moeite weer overeind te krabbelen. Nu zet ze haar ervaringen in om anderen te helpen. Zo organiseert zij in Utrecht vriendschappelijke speeddate-avonden voor eenzame jongeren.

INSPIREREND De interactieve lezing door drs Emmy Davids was inspirerend en informatief. Want wat doet eenzaamheid met mensen? Hoe beïnvloedt het zelfs je gezondheid en je brein? En hoe herken je eenzaamheid? Wat zijn de dos and don'ts als je iemand wilt helpen? En hoe voer je (activerings)gesprekken?

LUISTEREND OOR Davids: ,,De meeste mensen willen niet zielig gevonden worden, geen ongevraagd advies krijgen, niet terechtgewezen worden. Wat ze wel willen? Een arm om de schouder, een luisterend oor, begrip, een vriendelijk woord, een maatje. En wat doen we als we iemand willen helpen? We zijn vaak geneigd om dus juist wel te betuttelen, gelijk advies te geven. Goedbedoeld, maar maak eerst verbinding, bouw vertrouwen op en luíster naar wat de ander écht wil."

VERBONDEN BUURT Aandacht was er ook voor het Wijkse initiatief Verbonden Buurt. Projectbedenker Eric Harmsen: "In de buurt, dicht bij mensen willen we eenzaamheid verminderen. Dat doen we door mensen samen te brengen."

De avond werd in goede banen geleid door Sjoerd Vredenberg. André van Zwieten ontwierp, eveneens belangeloos, de poster voor de bijeenkomst.

Regelmatig organiseren PvdA, SP, GL en D66 gezamenlijk een avond over een groen of sociaal thema.

advertentie
advertentie