Liesbeth Woertman
Liesbeth Woertman PhotoLap

Liesbeth Woertman signeert haar boek 'Je bent al mooi' bij boekhandel Pettinga

12 maart 2020 om 10:07 Mensen

WIJK BIJ DUURSTEDE De Boekenweek is begonnen! Bij boekhandel Pettinga is er volop aandacht voor lokale auteurs. Afgelopen zaterdag signeerde Sis van Rossem haar boek, op zaterdag 14 maart zal Liesbeth Woertman haar boek 'Je bent al mooi, de schoonheid van imperfectie' signeren.

Ali van Vemde

Liesbeth Woertman is hoogleraar psychologie en woont sinds kort in Wijk bij Duurstede. „Ik woonde in Utrecht, maar nadat ik ziek werd, is de drukte van de grote stad me teveel. Hier woon ik heerlijk, bij de kinderen en kleinkinderen in de buurt." Vanaf haar vijftiende jaar werkt Liesbeth al, eerst als schoenverkoopster en typiste op een verzekeringskantoor. In de avonduren studeerde ze, naast de zorg voor haar twee kinderen; eerst de Mavo, toen de Havo en daarna een parttime opleiding sociaal cultureel werk. Nog was ze niet tevreden en ze schreef zich in bij de universiteit waar ze psychologie studeerde. In 1994 promoveerde ze op lichaamsbeelden. In haar werk als therapeut merkte ze dat veel vrouwen een negatief zelfbeeld hebben. Woertman deed onderzoek naar de manier waarop we naar ons lichaam kijken. Hierover schreef ze recentelijk het boek 'Je bent al mooi'. Met dit boek wil ze zoveel mogelijk jonge vrouwen bereiken. Ze zegt hierover: „Schoonheid heeft niet met perfectie te maken, maar vraagt juist om tegenstellingen. We moeten niet allemaal hetzelfde willen zijn." Liesbeth vindt het haar plicht om dingen op begrijpelijke wijze uit te leggen en zo toegankelijk mogelijk op te schrijven. Dat doet ze via haar boeken, interviews in tijdschriften die worden gelezen door veel jonge vrouwen en televisieprogramma's. Komende zaterdag is ze te zien in het tv programma van Jacobine Geel op NPO 2 om 17.00 uur.

GEMANIPULEERDE BEELDEN Eigenlijk zijn we de afgelopen vijftig jaar feitelijk mooier geworden. Toch zijn we steeds meer ontevreden over ons uiterlijk. Doordat we leven in een cultuur waar gemanipuleerde beelden de norm vormen en we alleen maar op internet scrollen langs perfecte lichamen en levens, lijkt ons eigen leven helemaal niet zo volmaakt. „Toen ik jong was hoefde je als meisje alleen maar aardig te zijn en behulpzaam." Nu werken we met fillers om onze rimpels weg te werken en zien we steeds meer gemanipuleerde gezichten. „Het is een tragedie, want perfect wordt het toch nooit," zegt de auteur. Ze vindt het tijd dat we ons hiertegen gaan verzetten en weer onszelf durven te zijn. „Als ik college geef, zie ik alleen maar mooie jonge vrouwen. Het is schandalig dat plastische chirurgen zoveel cosmetische ingrepen uitvoeren die niet nodig zijn. Ik hoop dat we tot het inzicht gaan komen dat we allemaal anders zijn en dat dat nu juist zo mooi is. Laten we een beetje zachter worden tegen onszelf. Luister naar je lichaam en besef dat je mooi bent zoals je bent. Niemand komt ongeschonden uit het leven, juist die kreukels en barsten maken ons tot wie we zijn. Het is niet zo dat er alleen maar van je gehouden wordt als je een perfect lichaam hebt."

BOODSCHAP In het boek probeert Liesbeth te kijken naar een lichaam zijn en een lichaam hebben. Ieder hoofdstuk begint met een van haar columns die ze wekelijks plaatst op de website psychologievanhetuiterlijk.nl De auteur maakt zich zorgen om het beeld dat vooral jonge vrouwen van zichzelf hebben. „Zeker met de opkomst van social media is steeds meer het beeld ontstaan dat we allemaal perfect moeten zijn. Maar dat moeten we helemaal niet willen. Het is juist zo mooi dat we allemaal verschillend zijn. We moeten leren met een zachtere blik naar onszelf te kijken en onze innerlijke schoonheid meer gaan waarderen." Om deze boodschap over te brengen probeert ze zoveel mogelijk jonge mensen te bereiken. „We zijn nog nooit zo rijk geweest en nog nooit zo ongelukkig. Daarom vertel ik hierover op scholen en aan studenten en geef ik interviews aan bladen zoals de Viva." Ook werkte ze mee aan verschillende televisieprogrmma's, zoals 'Sophie in de kreukels'.

Liesbeth Woertman is zaterdag van 15.00 tot 16.00 uur in de boekhandel en gaat graag met je in gesprek.

advertentie
advertentie