Vragen over De Heul

11 maart 2020 om 13:26 Politiek Deel je nieuws

WIJK BIJ DUURSTEDE - Het college informeerde de raad over het project de Heul. Na ruim twee jaar onderhandelen met de Lidl gaat er wat nieuws komen. ´Mooi dat het college dit  uit onderhandeld heeft. Jammer dat we als raad wel bij de onderhandelingen betrokken zijn, maar verder geen informatie hebben wat er nu precies gaat komen. Vandaar dat we wat vragen hebben gesteld´, vertelt SP-er Frans van der Tol.

Het college praatte in het voortraject de fracties regelmatig bij over de dillema´s. ´Dat was plezierig en vaak verhelderend. Helaas heeft het college er aan het einde voor gekozen om behalve een persbericht en een korte informatieronde niets te delen met de raad. En dat terwijl er na het lezen van de informatie juist nog genoeg te vragen valt´, legt Van der Tol uit.

Met de bouw op de Heul wordt een van de laatste grote locaties volgebouwd. De SP vindt dat de gemeente als eigenaar van bijna grond en een flink budget hier wat te vertellen heeft. ´Mooi dat het college de 35% sociale woningbouw haalt. Wel is de vraag wat voor woningen er komen. Er is vraag om meer zorgwoningen, of voor jongeren. In welke prijscategorie bouwt men straks? We snappen dat er wellicht nog zaken bekeken moeten worden. Maar het raamwerk moet er toch zijn?´, vraagt de SP-er zich af.

Tevens hoorden de SP-ers van een woningbouworganisatie dat zij uitgenodigd was om de huurappartementen af te nemen. En hierbij ging het niet om Viveste. Van der Tol; ´Dat is  vreemd. Het college heeft wel prestatieafspraken gemaakt en gevraagd om meer woningen. En dan wordt in dit proces een andere partij benaderd? Die prestatieafspraken kwam het college al niet met de raad bespreken. Nu horen we uit het veld dan dit. Dat is een vraag waard.´

Een goed gebruik wordt doorgezet. Er komt een meedenkgroep. De SP vindt dat goed. ´Nu hebben we uit andere participatietrajecten en keuzes geleerd dat dit om input kan vragen. Bijvoorbeeld in de Engk waar vragen waren over de keuze voor rug-aan-rug woningen. Keuzes zijn vaak uit te leggen. Misschien goed was om die van tevoren met de raad te bespreken. Dat doet het college dus niet.´

Soms bleek dat bij participatietrajecten achteraf extra geld nodig was. Zo werd het traject rond de Markt eens zo duur, door de belofte voor omdat er extra parkeerplekken. ´Welke kaders krijgen de winkeliers mee? Wat kunnen inwoners nog inbrengen? En is hier al budget voor? Goed dat er eindelijk een overeenkomst ligt. Maar er liggen nog genoeg vragen´, besluit Van der Tol.

advertentie
advertentie