Tien Geboden bord Grote Kerk
Tien Geboden bord Grote Kerk Grote Kerk Wijk bij Duurstede

Het geheim van de Tien Geboden op de kerkmuur

10 maart 2020 om 11:05 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Op een van de muren van de Grote Kerk, de koorwand, is in 1593 de tekst van de Tien Geboden geschilderd. Maar waarom is dat gedaan en voor welke vertaling is gekozen? Kom op dinsdagavond 17 maart naar de Grote Kerk om hier meer over te horen. Het wordt een bijzondere avond, met het geheim van de Tien Geboden, met muziek uit de zestiende eeuw en later en met een Tien Geboden quiz.

Ali van Vemde

Ds. Louis Wüllschleger, die als predikant aan zijn laatste maand begonnen is in Wijk bij Duurstede, deed historisch onderzoek. Waar komt deze tekst vandaan, 45 jaar voor de Staten vertaling? Deze kan dus niet hiervoor zijn gebruikt. Toch is deze tekst op verschillende plekken terug te vinden. Maar wat is dan de bron? Er werd uitgegaan van de Antwerpse bijbelvertaling maar die bestaat helemaal niet. Het onderzoek leverde een interessante zoektocht op langs verschillende plaatsen in het land en intrigerende ontdekkingen.  Al eerder deed kerkarchivaris Ton Gelok uitgebreid onderzoek naar de schildering en achtergrond. Een antwoord kwam er nog niet. Zal dit antwoord nu wel komen? Voorbeelden van deze tekst zijn er genoeg gevonden, onder andere veel op houten borden. Op deze avond deelt Louis Wüllschleger zijn bevindingen met mensen van binnen en buiten de kerk.

TIEN GEBODEN SCHILDERING Aan de oostwand van de kerk is het Tiengebodenbord te vinden. Het is prominent aanwezig en valt dan ook direct op. In 1579 brandde het koor van de kerk af. De openingen die daardoor ontstonden werden dichtgemetseld. Op de middelste wand werd de tekst geschilderd. In de loop der eeuwen is de schildering verdwenen onder de kalklaag, maar deze werd gerestaureerd in de jaren 1968-1976 tijdens de restauratie van de kerk. Daarna vond nog een restauratie plaats in 2013.

Het wordt een mooie en leerzame avond waarbij er ook ruimte is voor muziek. Dit zal muziek en zang zijn uit de zestiende eeuw en daarna. Lydia van Mourik speelt tijdens deze bijeenkomst dwarsfluit en Pim Schipper het orgel. En dan is er nog de Tien Geboden Quiz. Ds. Jan Offringa zal de kennis van de aanwezigen testen. Vanaf 19.30 uur is er koffie, de avond begint om 20.00 uur. Na afloop, rond 21.30 uur, is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje. Deze avond staat open voor heel Wijk en omgeving en is een gezamenlijk initiatief van de Hervormde gemeente en de Protestantse gemeente.

Tien Geboden schildering Gote Kerk
De bron waaruit de tekst afkomstig is
advertentie
advertentie