Column EWEC
Column EWEC André van Zwieten

Ik wil zon!

10 maart 2020 om 07:01 Column

COLUMN EWEC Wat een grijze winter hebben we – hopelijk nu eindelijk – achter de rug. Elke dag weer verborg een dik donkergrijs wolkendek de zonnestralen die wij zo hard nodig hebben voor het aanmaken van vitamine D en tegen een winterdepressie. Wind was er genoeg. Meer dan genoeg zelfs. We hebben ons tuinmeubilair verzwaard met potten water en onze garage volgestouwd. Want nadat twee jaar geleden ons meubilair bij de buurman in de tuin was beland hebben we voorzorgsmaatregelen genomen.

Zon is een schaars goed in de Hollandse winter. En als ik de klimaatgoeroes mag geloven krijgen we in de toekomst nog veel meer van deze winters. Donkergrijs, veel wind en hoge temperaturen. Dat laatste is goed voor mijn stookkosten, want hoe warmer het buiten is hoe minder mijn HR+ketel hoeft te werken om een aangename temperatuur in huis te handhaven. Maar mijn elektriciteitsrekening is er helemaal niet blij mee. Je kon de lamp de hele dag wel aanhouden en dat oude koelkastje in de garage raakte moeilijk zijn warmte kwijt. Van de trotse eigenaren van zonnepanelen kreeg ik allemaal tranentrekkende verhalen over het o zo lage rendement van hun investeringen. Hadden ze ook maar geïnvesteerd in windmolens, dan had dat mooi het verlies aan zonne-rendement kunnen opvangen. Want wind was er in overvloed.

Maar dat ligt niet voor de hand, want zo'n windmolen maakt lawaai en dat is heel vervelend voor de buren. Die zouden zich eraan kunnen storen. Alsof die harde wind fluisterstil met 90 km per uur langs je huis raast. Nee, dan doen we het gewoon met minder gratis stroom en spekken we de beurzen van die grote internationale energiereuzen. Die lachen stiekem in hun vuistje om onze weerzin tegen windmolens. Zij kopen windcertificaten in het buitenland, dan kunnen ze hier gewoon met kolen, gas en olie hun energie goedkoop opwekken. Misschien een wat al te boude bewering, maar lees de verantwoording van hun vergroende grijze stroom. Dan zie je misschien wat ik bedoel.

Het enige wat erop zit, is dat we meer zon krijgen. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter. Want juist dan is ons gezamenlijk stroomverbruik wat hoger. En al hoeft de airco niet aan, de lampen branden langer en ik hang 's winters meer op de bank voor de tv om mijn favoriete series te kijken dan in de zomer. Eventjes mijmer ik over een windmolen die schone energie levert. Maar nee. Ik wil toch veel liever meer zon. Dat is niet alleen goed voor de stroomrekening, maar ook goed voor mijzelf. In de strijd tegen depressies en virussen.

Mariëlle Oostveen, EigenWijkse Energie Coöperatie

advertentie
advertentie